Aangeboden door: Interpolis

Zo haal je het maximale uit je zorgverzekering

Afbeelding: Pexels

Nederlanders van 18 jaar en ouder kunnen niet om een zorgverzekering heen. Deze verzekering is namelijk wettelijk verplicht vanaf het moment dat je deze leeftijd bereikt. Dit geldt niet alleen voor mensen die hier wonen, maar ook voor mensen die hier werken. Omdat je iedere maand premie betaald voor een zorgverzekering, kunnen wij ons voorstellen dat je hier het meeste uit wilt halen. Helaas hebben veel mensen geen idee hoe zij dit doen. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je het maximale uit je zorgverzekering haalt.

Zet op een rijtje welke zorg je nodig hebt

Wie het maximale uit zijn zorgverzekering wil halen, moet allereerst weten welke zorg hij nodig heeft. Omdat niemand de toekomst kan voorspellen, kan dit behoorlijk lastig zijn. Gelukkig kun je naar de afgelopen jaren kijken. Noteer bijvoorbeeld eens welke zorg je het afgelopen jaar nodig hebt gehad. Wanneer je dit hebt opgeschreven, zoek je uit welke verzekeringen nodig waren om deze zorg te vergoeden. Hiervoor moet je in ieder geval weten wat er in de basisverzekering zit . Kosten voor de huisarts, voorgeschreven geneesmiddelen, ziekenvervoer en medische specialisten vallen onder meer binnen de dekking van deze verzekering.

Zorg dat je niet onnodig verzekerd bent

Veel Nederlanders zijn verzekerd voor zorg die zij eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Als dit via de basisverzekering gebeurt, kun je hier niets aan doen. Deze verzekering is immers verplicht en de dekking hiervan is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Heb je naast de basisverzekering één of meerdere aanvullende verzekeringen afgesloten? Dan kun je wel onnodig verzekerd zijn. Omdat je meer premie betaalt als je aanvullend verzekerd bent, is het verstandig om jouw zorgverzekering eens onder de loep te nemen. Als je geen gebruik (meer) maakt van een aanvullende verzekering, kun je deze beter opzeggen.

Ga slim om met je eigen risico

Bij een zorgverzekering kun je niet om eigen risico heen. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Hiermee wil de overheid Nederlanders bewuster maken van de zorgkosten en de zorg betaalbaar houden. Heb je voor dit jaar jouw eigen risico al op? Dan wordt de zorg uit de basisverzekering vergoed. Als je nu al weet dat je volgend jaar zorg nodig hebt, kun je slim omgaan met jouw eigen risico en deze zorg naar voren halen. De kosten worden dan namelijk volledig vergoed en dat is niet het geval als je tot volgend jaar wacht. Je moet de zorgkosten dan (gedeeltelijk) zelf betalen.

Stap ieder jaar over

Tot slot kun je het maximale uit jouw zorgverzekering halen door ieder jaar over te stappen. Je kunt vaak een nieuwe zorgverzekering aanvragen vanaf het moment dat verzekeraars hun premie voor het aankomende jaar bekend hebben gemaakt. Vaak gebeurt dit halverwege november. Overstappen kan vervolgens tot het einde van het jaar. Waarom je het maximale uit jouw zorgverzekering haalt door ieder jaar over te stappen? Omdat de kans groot is dat je op deze manier bespaart op de premie. De ene verzekeraar hanteert namelijk een veel hogere premie voor een zorgverzekering dan de andere.