Aangeboden door: Poliswijzer.nl

Zo houd je december betaalbaar

Foto: Canva

Nu de dagen weer kouder en korter worden, naderen we ook weer de leukste maanden van het jaar. Althans, naar mening van vele mensen. Nu waren de feestmaanden altijd al de duurste van het jaar, maar met de stijgende gas- en elektraprijzen gaat dit alleen nog maar meer worden. Zorg ervoor dat dit niet ten koste van de feestvreugde gaat, dit zou immers zonde zijn.

Met een paar simpele trucs zorg jij ervoor dat je budget niet hoeft te slinken tot nul. En zo kun je je naasten dit jaar gewoon voorzien van een uitbundig kerstdiner, een goed gevulde zak cadeaus of een lekkere chocoladeletter. Hoe je dit doet? Wij zetten een aantal zaken op een rij waar je makkelijk op kunt besparen zonder dat je er veel van merkt.

Check je polis; vergelijk je zorgverzekering

Er zijn van die kosten die je iedere maand hebt, maar die je liever niet betaalt. De zorgverzekering staat hoog op dit lijstje. Dit is een kostenpost die ieder jaar hoger wordt, de kosten van de zorg stijgen al vele jaren achter elkaar. Ieder jaar je zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders is daarom een slimme keuze. Dat je hiervoor zelf honderden pagina’s moet doornemen, is echt niet meer het geval. Online zijn er eenvoudige manieren om je zorgverzekering te vergelijken waardoor je in een klap een overzicht ziet van de mogelijkheden voor jou.

Leg hierbij niet alleen de focus op een goedkopere versie van je bestaande pakket bij je vertrouwde zorgverzekeraar. Kijk ook meer out-of-the-box. Zo is het niet nodig om voor orthodontie te betalen als je hier nooit gebruik van maakt, hetzelfde geldt voor kraamzorg en fysiotherapie. Wellicht allemaal niet nodig, maar dit zorgt wel voor extra kosten. Probeer daarnaast eens een andere zorgverzekeraar, door de wetgeving in Nederland is hier elke zorgmaatschappij betrouwbaar.

Een andere tip bij zorgverzekeringen vergelijken is om te kijken of je het bedrag (vooraf) in één keer kunt betalen. Daarmee krijg je vaak een paar procent korting die je al snel honderd euro op jaarbasis scheelt. Vergelijk de zorgverzekeringen hier op. Tenslotte is het aan te raden te kijken naar het eigen risico. Ben jij een geluksvogel die weinig gebruik maakt van de zorg, dan is een hoger eigen risico aan te bevelen. Dit kan het tarief voor de zorgverzekering aanzienlijk verlagen.

Ga aan het eind van het jaar naar de online poliswijzer, en voor je het weet trap jij het jaar af met honderden euro besparing op je zorgverzekering.

Doe de grote schoonmaak

Een Nederlander heeft gemiddeld 19 abonnementen. Hoeveel hiervan daadwerkelijk worden gebruikt? We schatten in dat dit er in ieder geval minder dan 19 zijn. December is dan ook perfect om een grote schoonmaak te houden op het gebied van abonnementen. Van de foodbox tot Netflix, vraag je bij alles af of én hoeveel je het gebruikt. Vaak is een rondje over de markt veel goedkoper dan alle producten kant en klaar in een foodbox. En laten we eerlijk zijn, het is ook nog eens een stuk gezelliger toch?

Niets nieuws

Dat tweedehands gelijk staat aan vies en smoezelig? Dat is inmiddels toch echt verleden tijd. Tweedehands is hartstikke hip en duurzaam. Een oude jurk is tegenwoordig vintage, en een antiek kastje knappen we gewoon op. Zie dit dan ook als een perfecte kans om te besparen, en misschien een leuke en uitdagende hobby. Haal die jurk gewoon even goed door de wasstraat en denk creatief bij meubels.

Ook met iets ‘tweedehands’ cadeau geven, is helemaal niets mis. Dit kan en mag gewoon, zeker wanneer het aansluit bij de wensen en voorkeuren van de ontvanger. Een beetje opknappen en leuk inpakken en voor je het weet steel jij de show met een prachtig cadeau.

Het zijn uitdagende tijden maar dit hoeft niet de feestvreugde te belemmeren. Je kunt met een beetje creativiteit nog volop genieten van deze meest gezellige maanden van het jaar!