Zonnepanelen in Groningen worden steeds populairder, maar waarom?

-

-

Om antwoord te vinden op onze vraag gingen we in de provincie Groningen op zoek naar een zonne-energie expert. We kwamen bij Henk Reder terecht, oprichter en mede-eigenaar van zonnepanelen Noord. Het bedrijf levert kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen in Groningen en Drenthe met een bewezen hoog rendement. Op hun website kun je een vrijblijvend advies op maat aanvragen.

Zonnepanelen Noord is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste spelers van het Noorden. Henk vertelt ons waarom zonnepanelen in Groningen steeds populairder worden. Maar eerst brengen we de groei in kaart.

Hoeveel zonnepanelen zijn er in Groningen en wat is de groei?

In de provincie Groningen staan in totaal 287.568 woningen. Volgens recent onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) waren er 81.800 huizen voorzien van zonnepanelen aan het einde van 2022. In het jaar 2021 waren er 63.600 woningen voorzien van zonnepanelen. Dit betekent dat in een jaar tijd maar liefst 18.200 (81.800-63.900=18.200) woningen zijn voorzien van zonnepanelen. Een indrukwekkende stijging van 28,6% in 2022 ten opzichte van het jaar 2021. Aan het einde van 2022 waren dus maar liefst 28,5% van de woningen voorzien van zonnepanelen in de provincie Groningen.

Maar hoe kunnen we deze significante stijging in het aantal zonnepanelen verklaren? We vroegen het Henk Reder, directeur en mede-eigenaar van Zonnepanelen Noord, een van de grootste spelers op het gebied van zonne-energie in Groningen. In het bedrijf werken dagelijks meer dan 40 medewerkers die helpen om de provincie Groningen te verduurzamen.

Terugverdientijd en levensduur

Henk Reder geeft aan dat veel mensen kijken naar de terugverdientijd. Het aantal jaren waarin de zonnepanelen, inclusief installatie, volledig zijn terugverdiend. Nog geen 5 jaar geleden hadden we te maken met een terugverdientijd van 6 tot 8 jaar. Tegenwoordig zijn de zonnepanelen systemen al terugverdiend in 3 tot 5 jaar. Dit maakt een groot verschil. Na deze periode kan de consument namelijk genieten van gratis groene stroom, zolang de zonnepanelen mee gaan. Ook in de markt van zonne-energie blijven we innoveren en doorontwikkelen. Hierdoor wordt de levensduur van zonnepanelen steeds langer, standaard gaan zonnepanelen minimaal 25 jaar mee. Dit is een garantie vanuit de leveranciers. Dit houdt dus in dat een gemiddeld huishouden al snel 20 tot 22 jaar kan genieten van gratis groene stroom. Tegelijkertijd gaat dit al snel gepaard met een besparing van €1000,- per jaar. Genoeg reden om te investeren in zonnepanelen, aldus Henk.

De stroomprijzen zijn toegenomen

In het jaar 2022 hebben we te maken gehad met een significante stijging van de stroomprijs. Mensen die een variabel contract hadden werden geconfronteerd met een stijging van soms wel 350%. Waar mensen eerder €100,- per maand aan stroom betaalden, was het in 2022 €350,- per maand. Dit is een aanzienlijke stijging van je vaste maandelijkse lasten. Investeren in zonnepanelen om je vaste lasten te laten dalen wordt dan zeer aantrekkelijk.

Hiernaast is het zo dat de energieprijzen tot voor kort voornamelijk stabiel zijn geweest. Nu zijn de mensen geconfronteerd met de instabiliteit van de energieprijzen door onvrede in de wereld. Dit betekent ook dat de prijzen plots verder kunnen stijgen, als er op het wereldtoneel weer iets gebeurt. Daarom stappen veel mensen alvast over op zonne-energie. Onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet en de fluctuerende prijzen.

Subsidies en regelingen

Een van de voornaamste redenen waarom Groningen zo snel verduurzaamt is toe te schrijven aan de subsidies. Inwoners van Groningen waarbij aardbevingsschade geconstateerd wordt, kunnen gebruik maken van de subsidie waardevermeerdering.

Bij een minimale schade van €1000,- ontvang je dan €4000 subsidie om de woning te verduurzamen. Veel Groningers kiezen ervoor om dit te combineren met de BTW Korting van zonnepanelen. Destijds en tegenwoordig is het mogelijk om hiermee een volledig zonnepanelen systeem te plaatsen met minimaal eigen geld.

Daarnaast hebben we natuurlijk de landelijke subsidies zoals de BTW Korting. Die sinds 1 januari 2023 standaard wordt verrekend in de prijs. Hierdoor kan de consument zonnepanelen kopen, zonder dat de BTW voorgeschoten hoeft te worden. De drempel om te investeren in zonnepanelen is dus verder verlaagd dit jaar.

Wilt u investeren in zonnepanelen of de mogelijkheden in kaart laten brengen? Zonnepanelen Noord voorziet alle Groningers van een vrijblijvend en op maat gemaakt adviesplan. Vraag vrijblijvend advies aan voor zonnepanelen!