DVHN commentaar | En weer is de timing van Rutte niet adequaat: hup, haal de handrem van het coronabeleid. Het is op

Minister-president Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens de coronapersconferentie. Foto: ANP/Sem van der Wal

De burgemeester schreeuwen om vergaande versoepelingen, politie en boa’s zijn het zat en dan komt het kabinet met pietluttigheden. We mogen weer meer, ja, maar waarom niet alles?
Lees meer over
Commentaar

Het kabinet laat de teugels vieren, maar de handrem blijft er nog wel op. Daarmee laat de tweede coronapersconferentie van Mark Rutte en zijn nieuwe gezondheidsminister Ernst Kuipers zich het best samenvatten. En de vraag die dan op tafel ligt: waarom niet alle remmen los?

Na de niet-essentiële winkels anderhalve week geleden is nu de beurt aan de horeca, cultuur en sportwereld om de deuren open te zetten voor publiek. Maar wel nog met de nodige restricties: om 22:00 uur moet iedereen weer de straat op en maar 1 op de 3 stoelen mag worden bezet.

Waarom die voorzichtigheid? De omikronvariant levert veel minder ziekenhuispatiënten op. En dat is waar het kabinet de afgelopen twee jaar steeds op hamerde: het aantal ziekenhuisopnames – en dan met name de bezetting van de ic’s – moet beheersbaar blijven. Aan dat adagium hebben we de ook de laatste lockdown aan te danken. Zwarte scenario’s werden ons voorgehouden waarbij artsen aan de poort moesten kiezen: jou gaan we proberen te redden, de volgende heeft pech en wordt aan zijn lot overgelaten. Het is gelukkig nooit zover gekomen en de lockdowns en andere maatregelen zullen daarbij hebben geholpen, maar nu stromen coronoabedden op de ic’s leeg.

En trouwens, wie gaat al die pietluttigheid controleren? Om vijf over tien elke avond de theaters, bioscopen, musea, cafés en restaurants langs om te checken of iedereen wel naar huis is. En lege stoelen tellen om na te gaan of er 2 van de 3 onbezet zijn en dat er niet meer dan 1250 mensen binnen zijn. Ondoenlijk. En onwenselijk.

De burgemeesters smeken intussen om vergaande versoepelingen. Zij voorzien chaos en veel nutteloos werk van bijvoorbeeld juristen die vorige week overuren moesten maken om uit te zoeken of een kapsalon in een theater moet worden toegestaan of verboden volgens de noodwetgeving. De volgende variant staat voor de deur: een debatcentrum dat zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft als kerkgenootschap om zo door de mazen van de wet te glippen. Politie en boa’s, die al die controles moeten uitvoeren, zijn de kop van jut en klagen daar terecht over.

Het is op, de handrem moet er af. De timing van Rutte is weer niet adequaat.

Nieuws

menu