Erotische thriller ‘Fatal Attraction’ keert terug als serie. 'We vinden het tegenwoordig niet cool meer als een man een vrouw gebruikt voor een weekendje'

In deze  Fatal Attraction  komt Dan Gallagher (Joshua Jackson), getrouwd met de blonde Beth (Amanda Peet), minder makkelijk weg als slachtoffer van de gekrenkte minnares Alex (Lizzy Caplan).

In deze Fatal Attraction komt Dan Gallagher (Joshua Jackson), getrouwd met de blonde Beth (Amanda Peet), minder makkelijk weg als slachtoffer van de gekrenkte minnares Alex (Lizzy Caplan). Foto Michael Moriatis/Paramount+

De eerste ontmoeting op die borrel, de seks in de lift én het konijn in de pan: de film ‘Fatal Attraction’ uit 1987 mag met recht iconisch worden genoemd. Maar er valt meer te vertellen over Alex Forrest, vindt actrice Lizzy Caplan (40) die de hoofdrol speelt in de gelijknamige serie.

Vooropgesteld: Lizzy Caplan is groot fan van de film met Michael Douglas en Glenn Close. Toch had ze nog veel vragen over redacteur Alex die wraak neemt als de gelukkig getrouwde advocaat Dan haar na een korte affaire dumpt, zegt de actrice vanuit Londen.

Niet cool

„Ik begrijp het helemaal als mensen balen van alle remakes, zich afvragen waarom we aan de haal zijn gegaan met Fatal Attraction . Maar het is interessant hoe anders het publiek in 2023 dan in de jaren 80 naar dit verhaal kijkt. We vinden het nu niet cool als een man een vrouw gebruikt voor een weekendje. De film is om allerlei redenen perfect, maar zet de vrouw neer als een monsterlijke gek en de man als een doodgoeie, zelfs heldhaftige vent die per ongeluk een klein foutje heeft gemaakt. Zo zwart-wit zal het publiek nu niet het verhaal bekijken, we eisen vandaag meer nuance.”

Ook haar tegenspeler Joshua Jackson, in de dramaserie getrouwd met Beth (Amanda Peet), vindt dat zijn personage niet zomaar mag wegkomen met zijn gedrag, weet Caplan. „We hebben er op de set veel over gepraat. Ook over de boodschap aan echtgenotes dat zulke carrièrevrouwen zonder kinderen hun leven kunnen ruïneren en dat ze hun mannen er beter bij uit de buurt kunnen houden.”

Mentale stoornissen

Ter voorbereiding op haar rol sprak Caplan met een forensisch psycholoog over mentale stoornissen. „We geven Alex geen kant-en-klare diagnose, maar weigeren haar als gewoon gek te portretteren. Hoe is het zo ver gekomen? Komt het door haar complexe jeugd? Haar vader? Is er iets mis met haar hersenchemie? Ik keur haar acties allerminst goed. Ze doet een aantal onvergeeflijke dingen, maar daar is wel een reden voor. Ondanks alles kijk ik vooral met veel compassie naar haar, ze had hulp nodig en niemand heeft haar noodkreet gehoord. En gek genoeg beschouw ik haar tegelijkertijd ook als een hopeloze romanticus.”

Zou deze achtdelige reeks het startschot kunnen zijn voor meer bewerkingen van dergelijke films? Caplan lacht: „Misschien! Fatal Attraction is altijd mijn favoriete erotische thriller geweest, maar wie weet zijn Cape Fear of Basic Instinct ook wel geschikt.”

On demand, SkyShowtime