Oproep Platform Drentse Musea: ‘Ga coulant om met musea in problemen’

Voor Museum De Wemme in Zuidwolde is het toeristenseizoen al gestopt voor het is begonnen.

Roger de Groot, voorzitter van het Platform Drentse Musea, roept gemeenten op coulant om te gaan met musea die in de problemen raken door de coronacrisis.

De Groot doet zijn oproep in reactie op de voorspelling van de Nederlandse Museum Vereniging (NMV) dat een kwart van NMV-musea later dit jaar omvalt. Minister Van Engelshoven kondigde daarop een pakket aan maatregelen aan. Niet alle musea zijn lid van de NMV.

De Platform-voorzitter is vooral bezorgd over de kleine musea die door vrijwilligers worden gedragen. ,,De meeste gaan in maart, april open voor publiek en hebben dan al veel werk verzet. Ze hebben tentoonstellingen activiteiten en lezingen voorbereid. Dat gaat nu allemaal niet door en levert financiële problemen op.”

Kwijtschelden van huur is een optie

De Groot heeft nog niet vernomen dat in Drenthe musea op omvallen staan. ,,Maar het kan niet anders dan dat ze het erg moeilijk hebben, bijvoorbeeld omdat de vaste lasten doorlopen.”

De NMV pleit voor het kwijtschelden van huur als musea gebruikmaken van overheidspanden. De Groot, zelf burgemeester van De Wolden waar museum De Wemme en De Karstenshoeve in gemeentelijke panden zijn gevestigd, zegt hier voor open te staan.

,,Je moet het van geval tot geval bekijken, maar het zou goed zijn als gemeenten oog hebben voor kosten die gemaakt zijn en nu niet kunnen worden terugverdiend.” De Groot hoopt op een inhaalslag als de crisis straks voorbij is en toeristen in eigen land blijven. ,,Ook dan zijn de musea voor ons van groot belang.”

Nieuws

Meest gelezen

menu