‘Iedereen in de culturele sector wacht op duidelijkheid’

Het voorlopig laatste concert van het NNO, op 11 maart in Stadskanaal, een dag voor de culturele lockdown begon. Foto DvhN

,,Een opsteker van jewelste”, noemt NNO-directeur Ingeborg Walinga de 300 miljoen rijkssteun voor de culturele sector. ,,Ik zie het als een grote erkenning van het belang van cultuur.”

,,Dat moeten we echt waarderen”, benadrukt Walinga. Hoe het verder moet met het Noord Nederlands Orkest blijft ondertussen koffiedik kijken. ,,Het wachten is op dinsdag als het kabinet nieuwe maatregelen bekendmaakt. Als net als in Duitsland geen evenementen mogen plaatsvinden tot 31 augustus, dan gaat ons optreden op Lowlands niet door. Dat heeft consequenties voor wat daarna komt.”

‘Toiletgang wordt tetrisspel’

Ook Olaf Veenstra, directeur van poppodia Vera en Simplon kijkt uit naar dinsdag. ,,Iedereen wacht op duidelijkheid”, zegt hij. ,,Er moet echt een toekomstperspectief komen. Ik heb nu het idee dat we steeds verder in het moeras zakken.”

Anderhalvemeterconcerten zijn volgens hem ‘schier onmogelijk’. ,,Dan kunnen er 40-50 man in Vera en daar kun je geen concert van organiseren. Bovendien: hoe moet dat als iemand naar het toilet wil? Dat wordt dan een soort tetrisspel.”

Belangrijker nog is dat van de concertervaring niks overblijft. ,,Anderhalvemeterconcerten druisen in tegen alles waar we voor staan. Juist de live-ervaring vormt de waarde van kleine, intieme clubs.”

D iscussie over anderhalvemetersamenleving

Veenstra pleit dan ook voor een bredere discussie over de anderhalvemetersamenleving. ,,Als je die echt strikt toepast zijn er geen concerten meer mogelijk, en ook geen theater, geen bioscoop en geen festivals. Is dat het ons waard?” Natuurlijk wordt naar digitale alternatieven gekeken, maar die leveren een wezenlijk andere ervaring op. ,,En de samenleving is al zo digitaal.”

Ook bij het NNO wordt druk gestudeerd op digitale alternatieven. ,,En misschien kunnen we meer experimenteren in de openlucht”, zegt Walinga. ,,Maar daarmee hebben we natuurlijk nog geen nieuw verdienmodel.”

Ook de NNO-directeur ziet anderhalvemeterconcerten niet echt zitten. ,,Met een kwart van de musici in een kwartvolle zaal wordt het een ongezellige boel. Van de beleving blijft dan niet veel over.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu