‘Paris Hilton als persoonlijke pinautomaat’

Paris Hilton in 2008, niet lang voor zij doelwit werd van een groep dieven.

De documentaire The real bling ring: Hollywood heist, vanaf vandaag te zien op Netflix, is een nieuwe loot aan de true crime-boom van de streamingdienst (naast onder meer Tiger king, The tinder swindler en het meer recente Girl in the picture). Hierin komen zowel daders als slachtoffers aan het woord. Nick (Nicholas) Prugo was destijds de eerste die in beeld kwam bij de politie van Los Angeles. Na een celstraf blikt hij terug op de gebeurtenissen in The real bling ring: Hollywood heist.

„Ik ben altijd het type geweest dat deed wat ik moest doen om te krijgen wat ik wilde. Maar in mijn stoutste dromen had ik niet gedacht op dit criminele niveau te geraken”, vertelt de nu twintiger, die inmiddels luistert naar de naam Nick Norgo. Ook zijn mede-bandiet Alexis Neiers maakt onderdeel uit van de documentaire.

De ‘bling ring’, zoals de groep van zeven jongeren (tieners en jongvolwassenen) werd aangeduid, was volgens de politie van Los Angeles begonnen als ,,een verwrongen avontuur, dat aangewakkerd door de verafgoding van sterren al snel verwerd tot een georganiseerde criminele onderneming.’’

Netflix verkoopt het als ‘een waarschuwing voor hedendaagse tieners’. De driedelige documentairereeks laat volgens het Amerikaanse on demand-platform zien wat er kan gebeuren wanneer een obsessieve beroemdheidscultuur samenvalt met de opkomst van sociale media en de boel volledig uit de hand loopt.

Het verhaal is deels eerder voorbij gekomen in een realityserie uit 2010, rondom Alexis Neiers en haar zussen, die zich mengen in de Hollywood-scene. Dat deze jongedame zich op een heel andere manier in die kringen begeeft, wordt duidelijk als ze wordt gearresteerd als verdachte, ze zou onderdeel uitmaken van de bling ring . De groep zou zich willen laven aan de levensstijl van de rich and famous , en maakte grote hoeveelheden kleding en accessoires buit.

Slachtoffer Audrina Partridge, realityster/model/actrice, omschrijft het in de documentaire als volgt: „Het was alsof ze hadden gewinkeld in mijn kledingkast. Nadat er bij mij was ingebroken, was ik banger dan ik ooit in mijn leven ben geweest.” De bling ring stal bij haar in 2009 sieraden, haar paspoort, een laptop en een op maat gemaakte jeans . Partridge was die avond bij de Oscaruitreiking, waar het boevengilde van op de hoogte was. Via een deur die niet op slot zat kwamen zij binnen in het onderkomen in de Hollywood Hills. Partridge verspreidde beelden van haar bewakingscamera, maar die leidden niet tot een aanhouding.

De eerste en meest bestolen beroemdheid, was Paris Hilton. De steenrijke hotelerfgename maakte het de toen nog maagdelijke dieven eind 2008 wel heel makkelijk: volgens Amerikaanse media had zij een sleutel onder de deurmat verstopt, maar die deur zat helemaal niet op slot. De groep zou daarna nog minimaal vier keer zijn teruggekeerd naar het huis in Malibu, waar in totaal meer dan twee miljoen dollar aan spullen en bankbiljetten verdween. „We gingen continu naar het huis van Paris. Het was een soort van onze persoonlijke pinautomaat”, blikt Nick Prugo terug in de docu.

Hilton verleende in 2013 haar medewerking aan een rolprent over de bling ring , van bevriende regisseuse Sofia Coppola. De socialite stelde haar woning ter beschikking om er te filmen en was er zelf in te zien. Ze werd naar verluidt ook gevraagd voor deze nieuwe productie, maar een ingewijde liet weten dat ze geen zin had dit weer helemaal op te rakelen.

On demand, Netflix

Nieuws

menu