‘Schoem of De voarende Zoltkamper’; Ingeborg Nienhuis presenteert Groningstalige novelle

Ingeborg Nienhuis presenteerde afgelopen vrijdag haar langgekoesterde novelle ‘Schoem of De voarende Zoltkamper’. ‘n Hail schier verhoal’, zegt uitgever stichting t Grunneger Bouk.

Ingeborg Nienhuis biedt Nane van der Molen, voorzitter stichting t Grunneger Bouk, een exempaar aan van 'Schoem of De voarende Zoltkamper'. Nienhuis’ dochter Rosalie heeft meer oog voor de fotograaf.

Ingeborg Nienhuis biedt Nane van der Molen, voorzitter stichting t Grunneger Bouk, een exempaar aan van 'Schoem of De voarende Zoltkamper'. Nienhuis’ dochter Rosalie heeft meer oog voor de fotograaf. Foto Geert Job Sevink

Wie pakweg 20 jaar geleden een oogje had op Ingeborg Nienhuis en hoorde dat zij uit Zoutkamp kwam, informeerde omstandig of ze een vriend of broer had, alvorens een volgende stap te wagen’’, memoreerde Nienhuis afgelopen vrijdag bij de presentatie van haar novelle Schoem of De voarende Zoltkamper.

Zoutkampers, wil Nienhuis (1981) maar zeggen, daar ga je als buitenstaander voorzichtig mee om.

Aigenzinnege jongen

In 21 hoofdstukken, niet toevalligerwijs ook de leeftijd waarop iemand zich volwassen mag noemen, beschrijft Nienhuis in haar boek het verhaal van Hades en zijn vriendengroep. ‘ Aigenzinnege jongen mit heur ooriesders en dikke aarms.

Nienhuis woont in Vierhuizen, studeerde Nederlands en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Een master pedagogiek maakt dat ze voor de klas staat.

Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een citaat uit de wereldliteratuur. Wie meent in de tekst een verwijzing te vinden naar dergelijke klassiekers, aldus Nienhuis in haar verantwoording, ‘dat kin morzo wezen.’

In onderbroek over straat

Hades en zijn vrienden hebben allemaal een bijnaam; Knizzel, Tox, Eerabbel, Bumper, Moezevreter en Gandhi. De laatste wordt zo genoemd omdat hij eens op blote voeten en alleen gekleed in zijn onderbroek over straat ging.

Mit zien grote neus en zien platte snoet haar hai wel wat leken op dij wieze Indiase kerel oet geschiedenisboukjes en sunt dij dag haitte hai nait laanger Kevin mor Gandhi – niks meer aan te doun.

Schrijfwedstrijd

De novelle vindt zijn oorsprong in een verhaal dat Nienhuis meer dan 20 jaar geleden schreef voor een schrijfwedstrijd met als thema ‘schuim’.

Bij de presentatie vrijdagmiddag in De Batterij met zicht op de haven van Zoutkamp, bekende de schrijfster slim blied met de uitgave te zijn en werd voorzitter Nane van der Molen van stichting Grunneger Bouk stief bedankt .

Elke gelijkenis berust op toeval

Het verhaal is een weergave van belevenissen van Nienhuis’ jonge jaren en die van anderen op Zoutkamp. Verzameld, ingedikt en aaneengeschreven, een zedenschets van de subcultuur op een vissersdorp in Noord-Groningen.

Waar doordeweeks wordt gevist en de vrijdagavond na een bezoek aan de stamkroeg in Zoutkamp het steven wordt gewend naar Stad voor een bezoekje aan de Nieuwstad en shoarma na. ,,Uiteraard berust elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen op toeval’’, benadrukt de schrijfster.

Schoem of De voarende Zoltkamper, auteur Ingeborg Nienhuis, uitgave stichting t Grunneger Bouk, Scheemde. Prijs 10 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu