‘Verzelfstandig Schouwburg en De Oosterpoort snel’

Groningen moet de De Oosterpoort/Stadsschouwburg snel verzelfstandigen, zoals dat elders allang met theaters is gebeurd.

Dit advies komt van LAgroup, het bureau dat op verzoek van de gemeente de staat van de podiumkunsten in de stad onder een vergrootglas heeft gelegd. De OP/SB is nu nog een gemeentelijke dienst. Zo’n verzelfstandiging zou transparant maken wat er in en rond de OP/SB gebeurt. Ook kan de Kunstraad dan adviseren over het te voeren beleid, zoals die dat nu over de meeste instellingen doet. ,,Beoordeel en financier alle instellingen op dezelfde wijze’’, aldus het rapport.

Te weinig allure

LAgroup vindt overigens dat De Oosterpoort ‘te weinig allure’ heeft voor met name de klassieke concerten, en dat de zaal van de schouwburg te klein is, met veel krakkemikkige zichtlijnen. Deze beperkingen moeten echter niet leiden tot nieuwbouw: er dient vooral niet in ‘stenen’ te worden geïnvesteerd, maar in verbetering van wat er is. Dat eerste wordt te duur. Uitzondering wordt gemaakt voor het theaterkwartier achter De Machinefabriek van het NNT, waarin straks Club Guy & Roni, Het Houten Huis en De Noorderlingen onderdak krijgen.

Geen middenzaal

In het verlengde van dat ‘anti-nieuwbouw-advies’ vindt LAgroup ook dat er géén nieuwe middenzaal moet komen, voor zeg maar de voorstellingen die te klein zijn voor de schouwburg en te groot voor Vrijdag, het voormalige Prinsentheater. Daarvoor is het Grand Theatre een geschikte locatie, vindt LAgroup.

Het adviesbureau stelt vast dat Groningen het als podiumstad goed doet, ‘van aanstormend talent tot wereldformaat’, met een gevarieerdheid die ‘uniek is voor een stad van 200.000 inwoners’.

Kwetsbaar

Toch zijn met name de belangrijke cultuurdragers als NNT, NNO, Club Guy & Roni, Noorderlicht en Noorderzon kwetsbaar, omdat het beschikbare subsidiegeld over zo veel verschillende instellingen in stad en provincie wordt uitgesmeerd. Meer dan elders in het land. Hierdoor is voor deze grote instellingen relatief minder geld beschikbaar dan bij tegenhangers in het land, waar de subsidie over minder partijen wordt verdeeld. Dat is ook de kritiek die je wel in Den Haag hoort: ,,Als stad en provincie er niet zo veel voor overhebben, waarom zouden wij dan nog...’’

Het is de onderzoekers volstrekt onduidelijk wat de gemeente verstaat onder talentontwikkeling en wat de stad ermee wil. Het versnipperd geleide Station Noord 2.0 moet centraal worden aangestuurd. Verder dient een cultuuraanjager/-loods lokale en regionale kunstinstellingen te verbinden en moet deze lobbyen in Den Haag, met als doel Groningens positie te versterken.

Nieuws

Meest gelezen

menu