‘We gaan van zoutzak naar toffe rapper’

Het rapduo SBMG heeft miljoenen views op YouTube. Nu is er ook een debuutalbum: Richting Kraaie. ,,Op het podium transformeren we.’’

De jonge rappers Chivv en Henkie T. kijken afwachtend voor zich uit. ,,Sowieso shout-out naar jou voor dit interview, man.” De afgelopen jaren ontplofte YouTube regelmatig door de hitgevoelige nummers van Chivv en Henkie T., voluit Chyvon Pala (20) en Henk Mando (21).

Hype

Beiden groeiden op in Kraaiennest, in Zuidoost-Amsterdam. Henkie T.: ,,Onze basisscholen stonden tegenover elkaar. Na school was het eerst voetballen en een beetje rappen. Mijn broertje zat in een Surinaamse band met Chivv. In de derde klas gingen we veel buiten rappen, gewoon freestylen. Ik wilde hem evenaren.” Op de middelbare school belandde de eerste videoclip op YouTube. ,,We waren vijftien en we hadden drieduizend views. We dachten echt: Shit, man. Waar komt die hype vandaan?”

De wereld kijkt mee

Daarna ging het hard met SBMG. In 2013 tekenden de jongens bij TopNotch, het grootste hiphoplabel van Nederland. Chivv: ,,Voor het eerst haalden we honderdduizend views. Je bent zeventien jaar en je denkt: de hele wereld kijkt naar me. Op mijn opleiding op het ROC herkende iedereen me. Man, we waren in die tijd echt zo blij als een kind dat voor het eerst naar de McDonald’s gaat.”

Volgens het duo veranderde er veel na Oeh na na , hun grootste hit met bijna tien miljoen views. ,,Daarna brachten we minder uit. We gingen een tijdje chillen en veel showtjes doen. Op festivals hingen we de rappers uit, met vrienden hangen in de hood . We dachten: gewoon chillen, die muziek kan altijd nog.” Al snel hadden de jongens door dat het anders moest. ,,Nachtenlang doken we de studio in. Soms wilde iemand naar huis, maar dan zeiden we toch tegen elkaar: we gaan door.”

Inbraak

In november werd er tijdens een show ingebroken in hun bus. Henkie T.: ,,Ze hebben toen onze laptop gejat en alle pokoes (tracks) op internet gegooid. Het waren er meer dan twintig. Dat is echt kut, je weet toch.” SBMG besloot de nummers ook zelf online te zetten. ,,Er zaten potentiële nummers voor het album bij. Het was wel jammer.”

In hun studio maakten ze het album af. De jongens hadden vanaf het begin zelfvertrouwen. ,,We wisten dat het goed zou komen. Zelf weet je gewoon: deze shit is hard. Als de hele club meezingt, dan ben je soms wel onder de indruk van jezelf.” De verlegenheid van de rappers verdwijnt op het podium. ,,Er gaat dan echt een draadje los. We transformeren gewoon van zoutzakken naar toffe rappers.”

Inspiratie

Op het album staan gastbijdragen van Willie Wartaal en rapper Hef. ,,Hij is een grote inspiratiebron. Als je bij een shoot bent van een clip die niet eens voor Hef is, is hij daar gewoon en geeft hij een goede les mee. Hef is overal, man.”

Soms denken ze na, over hoe lang het goed zal gaan. ,,Nieuwe kids staan klaar, die staan te springen. Veel rappers van een paar jaar geleden zijn al niet meer populair of actief. De tijd zal het zeggen. We doen er alles aan om zo lang mogelijk te kunnen blijven rappen.”

Nieuwe muziek

Ondanks dat het debuut nu uitkomt, is het duo alweer bezig met nieuwe muziek. ,,We zeggen vaak tegen elkaar: ‘Vandaag gaan we vier nieuwe nummers maken’. En dan doen we dat.” Henkie T.: ,,We nemen bij mij thuis op. Gewoon een microfoon en een laptop. Meer hebben we niet nodig.”

Nog steeds zijn de jongens voorzichtig, verlegen. Op de vraag of ze er ondertussen van kunnen leven, komt er een grote grijns tevoorschijn: ,,Zeker.”

Richting Kraaie verschijnt vandaag. SBMG treedt 21 mei op in Simplon, Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu