‘Winnen popprijs gaf een kickstart’

The Blind Roofers. FOTO FLORIS DUIJN

Met wat de band zelf Damster Delta noemt, won The Blind Roofers twee jaar geleden de POPgroningen Talent Award. Morgenavond presenteert het viertal de ep Lost in wander in Vera, Groningen.

Antonie Harms raadt het beginnende bands van harte aan mee te doen aan de Groningse popprijs. ,,We hebben veel aan de deelname aan deze talentenjacht gehad”, stelt de 23-jarige zanger/gitarist van The Blind Roofers. Dat de winnaar van 2013 – Orange Skyline – recent voor een Edison werd genomineerd, doet de uitstraling van de prijs extra goed. ,,Voor ons betekende het een kickstart, het waren onze eerste optredens. En we hebben vervolgens bijvoorbeeld via de bandcoaching veel hulp gekregen bij het zetten van de volgende stappen.”

Dankbaar
Harms is dankbaar voor wat de organiserende popkoepel heeft betekend. Hij volgt de muzikale talentenjacht dit jaar ook met belangstelling en is zeker van plan binnenkort de halve finales en de eindronde te bezoeken. Maar natuurlijk ligt de focus eerst op het vieren van het verschijnen van de debuutplaat Lost in wander . ,,Ik heb hem nu in mijn hand, dat is te gek. We hebben nu iets tastbaars. Je bestaat toch pas echt, als je wat hebt uitgebracht.”

Diverse plaat
Met zes nummers houdt de ep het midden tussen een single en een volledige cd. Hiermee willen de twintigers laten horen wat ze in huis hebben. ,,Het is een divers plaatje geworden waarop zowel vrolijke als wat zwaardere nummers staan.” Damster Delta noemt het stel de muziek zelf, een verwijzing naar de plek aan het Damsterdiep in Garrelsweer waar wordt gerepeteerd en opgenomen. ,,Muzikaal ben ik wel nostalgisch, eigenlijk luister ik alleen naar muziek uit de jaren zestig en zeventig. Creedence Clearwater Revival, Bob Dylan, The Beatles, Neil Young, dat soort dingen. Wat mij betreft is het een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het is denk ik wel terug te horen in onze muziek, al proberen we aan die invloeden iets nieuws toe te voegen.”

Terug naar vroeger
Toch bijzonder dat iemand die opgroeide in het digitale tijdperk zo teruggrijpt naar vroeger. ,,Ik heb zelfs een hekel aan computers, mijn laptop doe ik alleen open als het noodzakelijk is.” Samen met zijn broer Karel (toetsen), Rik Huizing (basgitaar) en Thomas Zaw (drums) streeft hij ernaar een stap verder te komen in de muziek. ,,We hoeven niet per se huisband van De Wereld Draait Door te worden hoor, al zou dat misschien wel leuk zijn. Het is belangrijker dat meer mensen ons leren kennen en ons gaan waarderen. En hopelijk kunnen we dan eens op Pinkpop of Lowlands spelen.”

Zover is het voorlopig nog niet, dat beseft Harms ook wel. Momenteel combineert hij werken met het maken van muziek. ,,Daar gaat steeds meer tijd in zitten. Maar ik vind het ook belangrijk andere dingen te blijven doen. Daar haal ik weer inspiratie uit. En er is meer moois in het leven.”

Data

The Blind Roofers presenteert de ep Lost in wander morgenavond in Vera. Op 5 mei is de band te zien tijdens het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden. De twee halve finales van de POPgroningen Talent Award vinden plaats op 10 en 17 maart plaats in Simplon. De finale is op 22 april in Vera.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu