‘Wonderful! Brilliant! Magnificent!'

Voor Carnival Youth was het dubbel feest op Eurosonic. De Letse band trad niet alleen op in Huize Maas (zie hiernaast) maar won ook de publieksprijs bij de uitreiking van de EBBA Awards.

Kovacs FOTO ARCHIEF DVHN // ANP

Kovacs FOTO ARCHIEF DVHN // ANP

Het optreden in de Stadsschouwburg in Groningen – ,,het centrum van Europa'', aldus presentator Jools Holland – begon knullig. De drummer/zanger van Carnival Youth zag al na een paar maten zijn microfoon voor zijn neus naar beneden zakken, waardoor het liedje overnieuw moest. Want voor het tv-verslag van het EBBA-spektakel moet alles natuurlijk perfect zijn.

En dus dienden de toeschouwers eerst opnieuw te klappen voor de Britse EBBA-winnaar Years & Years, zodat Holland de Letse jongens weer kon aankondigen. Dat is tv, immers. Het was helaas niet het enige liedje dat opnieuw moest, want er ging gisteravond technisch het een en ander mis. Muziekbobo's, pers en andere genodigden zagen het gelaten aan en bleven braaf applaudisseren.

Bij het slotlied met alle winnaars op het podium – geen David Bowie-song maar Let it be van The Beatles – maakte de Nederlandse EBBA-winnaar Kovacs er eveneens een potje van (nog afgezien van het feit dat ze steeds ‘Lat it be' zong). Desalniettemin was volgens Jools Holland – die wat minder scherp was dan voorgaande jaren, maar nog altijd zeer vermakelijk – alles wat het publiek kreeg voorgeschoteld ‘wonderful!', ‘brilliant!', ‘amazing!', dan wel ‘magnificent!'.

De EBBA Awards, waarvan de winnaars eind oktober al bekend waren, zijn bedoeld voor beginnende popacts uit Europese landen die grensoverschrijdend succesvol waren. De optredens in de Stadsschouwburg toonden aan dat er daarnaast dringend behoefte is aan een prijs voor Europese songwriters. Bijna alle liedjes waren compositorisch en melodisch zwak.

Misschien dat Frans Timmermans daarvoor kan zorgen. De Eurocommissaris was in Groningen om de publieksprijs uit te reiken en hield aan het begin van de avond een ontroerende toespraak over zijn persoonlijke band met de muziek van David Bowie. Bij het overhandigen van de prijs aan Carnival Youth benadrukte hij het belang van popmuziek, dat hij ‘de meest democratische kunstvorm' noemde. ,,Voor velen is popmuziek de enige ingang naar cultuur'', beweerde Timmermans zelfs.

,,Brilliant words'', zei Jools Holland na Timmermans' boude uitspraken. ,,How wonderful!'' Waarna hij achter piano kroop om Kovacs (die haar wolfsmuts had omgeruild voor een heksenhoed) en de anderen tot twee keer toe te begeleiden bij Let it be . In juni komt Holland weer naar het Noorden, als hij in Grolloo optreedt op het Holland International Blues Festival. Dan gaat het ongetwijfeld beter.

Meer nieuws over Eurosonic en Noorderslag kunt u vinden op onze Eurosonicpagina .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
esns
menu