Blaudzun is hongerig, Griekse goddelijkheid in Groningen en de geheimen van Bach: de cultuurtips van deze week voor Groningen en Drenthe

De vrienden van Sportplein.

De vrienden van Sportplein. FOTO MULDER FOTOGRAFIE

Rinke van der Valle onthult de geheimen van Bach, Joost Willemze bespeelt zijn harp als een Griekse god en Blaudzun bezingt zijn nummer één album. En dit is nog niet alles, lees gauw verder!

Geheimen van Bach ontrafeld

Voor iedereen die van plan is om een uitvoering van de Matthäus Passion bij te wonen is de lezing De geheimen van de Matthäus Passion door Bach-kenner Rinke van der Valle een aanrader. De Matthäus Passion is één van de langste en bekendste werken van Johann Sebastian Bach. Het is een ingewikkeld stuk dat ontstaan is in een tijd die ver achter ons ligt.

Door meer te weten over dit stuk kan de bewondering voor Bach alleen maar toenemen. Tijdens de lezing vertelt van der Valle niet alleen over de totstandkoming van de Matthäus Passion . Hij licht ook toe hoe Bach het stuk zelf uitvoerde en vergelijkt dit met de uitvoeringen nu.

Groningen - Doopsgezinde Kerk, di 19.30, 10 euro (incl. een consumptie)

Griekse goddelijkheid in Groningen

De tragische liefdesgeschiedenis van Orpheus en Eurydice heeft door de eeuwen heen talloze kunstenaars geïnspireerd. In een theatraal concert vertelt Joost Willemze dit verhaal nu op de harp. Voor Willemse, die naast zijn conservatoriumopleiding klassieke talen studeerde, is Orpheus een droomvoorstelling waarin hij zijn liefde voor muziek en Griekse mythologie verbindt. Hij brengt zijn stuk ten gehore in het kader van Dutch Classical Talent; een ontwikkelingstraject voor jonge Nederlandse topmusici.

Dat Willemze talent heeft blijkt uit de prijzen die hij de afgelopen jaren in de wacht sleepte. Hij won niet alleen het Prinses Christina Concours, maar ook het internationale harpconcours in Porto en het Italiaanse concours Suoni d’Arpa. Talent alleen is niet genoeg om de finale van Dutch Classical Talent te bereiken. Deelnemers moeten onderscheidende en prikkelende programma’s meenemen, visie en een beetje lef. De jury oordeelde dat Willemze zijn harp als een Griekse god bespeelt. Dat belooft wat. De Finale van Dutch Classical Talent is zondag 28 mei 2023 in TivoliVredenburg.

Groningen - SPOT/De Oosterpoort, wo 12 uur, 7,50 euro

Hongerig, dolend en vol passie

Het nieuwste album van Bladzun Lonely City Exit Wounds barst van de hits. Het album bereikte nummer 1 in de Nederlandse Top 100 . Zijn nummers zijn filmische, emotionele popsongs.

Blaudzun omschrijft het album zelf als ‘de eenzame stad als vertrekpunt, als plaats delict, als toevluchtsoord, als doolhof en als een hongerig personage dat zich voedt met de hartenkreten als verliezers en de souvenirs van helden.’ Zijn theatertour is het intieme vervolg op het album waar hij ook nummers uit eerder werk ten gehore brengt.

Hoogeveen - De Tamboer, vr 20 uur, 32,50 euro

Het dak eraf voor jong en oud I Advertentie

Veendam kan zich opmaken voor een muziekfestival. De bierdampen van het Oktoberfest zijn nog maar net opgetrokken uit de Sorghvliethal of het volgende grote festival staat alweer op de agenda: ‘De vrienden van Sportplein’.

Met optredens van Emma Heesters, This is Beethoven, Tino Martin, FeestNation en Peter Mans belooft het dak eraf te gaan.

Veendam – Sorghvliethal, za 20 uur, 32,50 euro

Nieuwe ontdekkingen over Etty Hillesum I Advertentie

Judith Koelemeijer komt naar de Synagoge in Coevorden om te vertellen over de biografie die zij schreef over Etty Hillesum. De lezing is de afsluiter van de viering van Internationale Vrouwendag .


Koelemeijer vertelt over de Joodse Etty Hillesum. In kamp Westerbork schreef Hillesum veel brieven en hield ze een dagboek bij. Hierdoor is zij, nadat ze op 30 november 1943 in Auschwitz werd vermoord, wereldberoemd geworden. Koelemeijer verbaasde zich over het feit dat over de bijna mythische figuur nog zoveel onbekende feiten naar boven kwamen. Opgeven voor de lezing kan via secretaris@synagoge-coevorden.nl .

Coevorden - Synagoge, do 19.30 uur, 10 euro, vrienden van de Synagoge 7,50 euro

Op zoek naar meer uitjes?

Bekijk talloze evenementen in Groningen en Drenthe via dvhn.nl/uitagenda
Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl