Ocobar, Jeroen van der Boom en Flemming. Dit en meer uitjes in Groningen en Drenthe

Arnold Veeman.

Arnold Veeman. Foto: Archief Uitservice

Bezoek het theater voor het Zuidelijk Toneel, kom lachen met Richard Groenendijk, bezoek de expositie La Primavera, een Italiaanse lente in Groningen, luister naar de ode aan Eric Claptop van Ocobar of geniet van de muziek van Flemming, Jeroen van der Boom of Arnold Veeman.

Het Zuidelijk Toneel speelt ‘De Bastaard’

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” Aan het woord is Rashif El Kaoui. Samen met Ahmet Polat en Laryssa Kim reconstrueert hij de route van zijn vader, die vanuit Marokko naar België reisde en stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om zichzelf beter te begrijpen. De voorstelling is meer dan zijn reisverslag; het zou ook het verhaal van Ahmet, Laryssa of de kijker kunnen zijn. Want uiteindelijk zijn we allemaal bastaards.

De voorstelling vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in onze tijd. Ahmet is wereldbekend als fotograaf en documentairemaker, hij was fotograaf des Vaderlands. Rashif is schrijver, acteur en de man met de mooiste stem van Vlaanderen. Laryssa Kim zorgt voor live muziek. Met film, slam poetry, muziek, proza en vertelling geven zij inzicht hoe de blik van anderen ons denken beïnvloedt, en leidt tot een constant dubbel bewustzijn. De Bastaard is ritmisch, scherp van taal, indringend, oprecht en laat de kijker niet onberoerd achter.

Groningen - Grand Theatre, do 20 uur, 17 euro

Jeroen van der Boom live in het theater

Jeroen van der Boom zit bepaald niet stil. Hij staat jaarlijks in de ArenA met de Toppers, presenteert diverse succesvolle tv-shows, is geregeld terug te vinden in de hitlijsten en uitgegroeid tot één van de grootste artiesten van ons land. In het theater komt zijn veelzijdigheid het best tot zijn recht.


Jeroen van der Boom Live in het Theater wordt een bijzondere, persoonlijke show, waarin Jeroen zijn publiek meeneemt langs de mooie momenten uit zijn rijke carrière. Hij speelt al zijn grote hits, heeft uiteraard veel interactie met zijn fans en maakt er een heerlijk muzikaal feest van.

Winschoten - De Klinker, do 20.15uur, 37,50 euro

Artiest Flemming laat zich horen

Flemming maakt sinds zijn debuut indruk met zijn frisse, Nederlandstalige meezingers en creatieve producties. Met monsterhit Amsterdam stond hij lange tijd in de Nederlandse Top 40, maar haalde hij ook de hitlijsten van verschillende Europese landen en zelfs de VS.

Met zijn daarop volgende single Zij Wil Mij bleek Flemming geen one-hit-wonder te zijn. Hij is een nieuw gezicht bij Vrienden van Amstel, stond op Paaspop en trad op tijdens 538 Koningsdag. Onlangs bracht hij een zijn single Automatisch uit. Met nog veel meer muziek op de plank kan Flemming niet wachten om meer van zichzelf te laten horen.

Groningen - SPOT/De Oosterpoort, do 20 uur, 23,10 euro

Richard Groenendijk is voor iedereen beter

Richard Groenendijk speelt zijn show Voor iedereen beter in Hoogeveen. Groenendijk is openhartig, scherp, ad rem, een tikje vilein, maar vooral genadeloos komisch. En zingen is hem ook niet vreemd. Voor iedereen beter is zowel grappig als op sommige momenten diep ontroerend.

Zijn vorige theatervoorstelling Om Alles! speelde ruim 200 keer in de Nederlandse theaters. Naast uitverkochte zalen met razend enthousiast publiek leverde hem dat de Poelifinario 2022 op. Voor een van zijn liedjes ontving Groenendijk een nominatie voor de prestigieuze Annie MG Schmidtprijs. Zijn show is ook op vrijdag te zien bij VanBeresteyn in Veendam.

Hoogeveen - De Tamboer, do 20 uur, 29,50 euro

Ode aan Eric Clapton door Ocobar

Ocobar brengt met Wonderful Tonight een ode aan Eric Clapton. De muziek van Clapton zit diep in het DNA van de heren van deze band. In 1963, het jaar waarin Cok van Vuuren, de gitarist van Ocobar wordt geboren, speelt Clapton bij The Yardbirds. In 1978 draait Rob Wijtman, de drummer van Ocobar, non-stop het singletje Wonderful Tonight . Zijn broer Bart Wijtman krijgt zijn eerste basles in 1985: Forever Man van Clapton staat op zijn lessenaar.

In de onmiskenbare losse Ocobar-sfeer brengen de mannen een ode aan het ruime oeuvre van Slowhand , waarbij er wordt gespeeld en gelachen. Van Cream naar de MTV Unplugged-sessie en van Tears in Heaven , Layla tot Crossroads en Lay Down Sally .

Meppel - Schouwburg Ogterop, vr 20.15 uur, 20,25 euro

Arnold Veeman in Norg | Advertentie

Op uitnodiging van de Culturele Raad Norg verzorgt Arnold Veeman zondag 19 maart om 11:15 uur een optreden bij de Brinkhof in Norg. Hij speelt repertoire uit zijn gloednieuwe theatershow Vrienden. Iedereen heeft vrienden (gehad) waarover ze (minder) grappige verhalen kunnen vertellen. Veeman weet deze op een hilarische manier naar voren te halen en kan herkenbare gebeurtenissen op een vrolijke manier neerzetten, inclusief sarcastische ondertoon.

Tijdens het optreden met veelal Nederlandstalige eigen nummers komen ook bekende Groningse klassiekers aan bod. De manouche begeleidingsband bestaat uit Ronald Kamphuis op sologitaar, Nick Daniëls op ritmegitaar en Laurens Nijenhuis op contrabas.

Norg - De Brinkhof, zo 11:15 uur, 15 euro

De band tussen Groningen en Italië | Advertentie

Groningen heeft een warme band met Italië. Kijk alleen maar naar de binnenstad, met het Groninger Museum van Alessandro Mendini, de voormalige bibliotheek van Giorgio Grassi en het Waagstraatcomplex van Adolfo Natalini. Kunstlievend Genootschap Pictura viert deze bijzondere relatie met het programma La Primavera, een Italiaanse Lente in Groningen . Centraal staan Groninger kunstenaars die een speciale band met Italië hebben, maar ook toont Pictura werk van Italiaanse kunstenaars die in Groningen wonen.


En het blijft niet bij beeldende kunst: de tentoonstelling wordt verrijkt met een zestal programma’s over de geschiedenis, politiek en cultuur van het land. Bij die lezingen zal ook de culinaire band met Italië onderstreept worden. Gedurende de loop van de expositie, van 19 maart tot en met 7 mei, zijn er diverse lezingen en muzikale optredens. Ter opening van de expositie laten Elizabeth Kooy en Carolien Eijkelboom Evviva la Musica horen. Programma zie pictura-groningen.nl.

Groningen - Kunstlievend Genootschap Pictura, wo t/m zo 13-17 uur, 3 euro

Meer uitjes?

Neem dan een kijkje op dvhn.nl/uitagenda
Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl