Uitjes in Groningen en Drenthe: Marko Topchii, Kruimeltje, Paul Haenen, het Groninger kleilandschap en Kentucky Snake Oil

Lezing Groninger wierden. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kom luisteren naar de gitaarklanken van meestergitarist Marko Topchii, ga met Kruimeltje mee op avontuur, vermaak je met een avondje Paul Haenen, leer alles over het Groninger wierdenlandschap of swing mee met de muziek van Kentucky Snake Oil.

Meestergitarist uit Oekraïne geeft concert in Groningen

In het kader van de concertserie Gitaristenpodium Groningen van de Dutch Guitar Foundation geeft de Oekraïense meestergitarist Marko Topchii vrijdag een concert in de Doopsgezinde Kerk in Groningen. Hij zou vorig seizoen al een optreden verzorgen in de gitaarserie maar kon vanwege de oorlog zijn land niet verlaten. Inmiddels heeft hij toestemming van Oekraïne om weer concerten in het buitenland te geven.

Topchii werd geboren in een familie van muzikanten in Kiev en begon al op vierjarige leeftijd met gitaarspelen. Hij behaalde meer dan honderd prijzen, waarvan vijftig eerste prijzen, bij internationale gitaarconcoursen over de hele wereld. In 2020 won hij de eerste prijs bij het Guitar Concerto Competition & Festival in Groningen. Hij geeft recitals over de hele wereld en wordt regelmatig uitgenodigd door orkesten als solist. Topchii heeft drie indrukwekkende soloalbums opgenomen en sinds 2012 wordt hij gesponsord door de toonaangevende snarenfabrikant D’Addario.

In Groningen brengt deze meestergitarist vrijdag werken van onder anderen Agustin Barrios, Leo Brouwer, Maurice Ravel en Joaquin Rodrigo.

Groningen - Doopsgezinde Kerk, vr 20.15 uur, 20 euro (studenten 10 euro, 5 t/m 12 jaar 5 euro)

Met Kruimeltje mee op avontuur

Kruimeltje de musical is een hartverwarmende voorstelling gebaseerd op de klassieker van Chris van Abcoude. Ergens in Nederland zwerft Kruimeltje, een vrolijke straatjongen van tien jaar, helemaal alleen door de besneeuwde straten. Hij is op zoek naar zijn vader en moeder. Het enige dat hij heeft is een medaillon met hun portretten.

Dan ontmoet hij Keesie, een stoer meisje dat maar al te graag mee op avontuur gaat. Bij kruidenier Wilkes vindt Kruimeltje, samen met straathond Noor, eindelijk een echt thuis. Wat blijkt: zijn vader en Wilkes zijn oude jeugdvrienden. Zou de kruidenier kunnen helpen bij het vinden van zijn vader? Blijft Kruimeltje altijd een straatjochie of vindt hij ooit écht zijn plek? Als het eens zo simpel zou kunnen zijn.

Winschoten - De Klinker, vr 19 uur, 22,50 euro

Paul Haenen zelf, maar ook zijn typetjes

Het is moeilijk om de voorstellingen van Paul Haenen in een vakje te stoppen. Is het cabaret? Is het journalistiek theater? Is het elke avond hetzelfde? Kortom: je moet hem gewoon zien en ondergaan. In zijn nieuwe voorstelling Haenen Brengt Vreugde! brengt hij een optimistische voorstelling , waarin je niet alleen de acteur en cabaretier zelf beter leert kennen, maar ook kunt genieten van zijn vaak scherpe kijk op actuele gebeurtenissen.

Een avond vol humor, ernst en inzicht, met toch ook wat ruimte voor Margreet Dolman, dominee Gremdaat en zelfs Bert (van Ernie). De mooie kanten van het leven vieren en niet bij de pakken neerzitten, Altijd weer lichtpuntjes zien, ook als het even tegenzit; dat is de instelling van Haenen, in welke hoedanigheid ook. Haenen Brengt Vreugde! is een eigenzinnige en vrolijke voorstelling.

Emmen - Atlas Theater, vr 20.30 uur, 22.50 euro

De ontstaansgeschiedenis van het Groninger kleilandschap verteld

Op uitnodiging van Stichting Kluften en Waarden komt Ben Westerink vrijdag naar MFC De Nieuwe Wierde te Grijpskerk voor een lezing over de ontstaansgeschiedenis van het Groninger kleilandschap . Hij vertelt onder meer over de wierden die er in allerlei afmetingen en verschijningsvormen zijn.

Van grote dorpswierden, soms deels afgegraven, tot bescheiden huiswierden die alleen bij een lichte nevel zichtbaar worden. Het zijn oude woonheuvels die ooit werden opgeworpen om de bewoners tegen de stormvloed te beschermen. De kuststrook van Groningen ligt er nog altijd mee bezaaid. Westerink baseert zijn lezing op zijn onlangs verschenen boek Wierdenlandschap.

Grijpskerk - MFC De Nieuwe Wierde, vr 20 uur, gratis

Moeilijk stilzitten bij Kentucky Snake Oil

Met fiddle, banjo, contrabas, gitaar en meerstemmige zang brengt Kentucky Snake Oil een energieke mix van Bluegrass, Country en Americana. Swingende traditionals waar je niet stil bij kunt blijven zitten worden afgewisseld met sfeervolle nummers die beelden oproepen van klassieke westerns. Deze uit Friesland afkomstige band speelt een gevarieerd repertoire met onder andere nummers die bekend zijn van Johnny Cash, Bruce Springsteen, Hank Williams en Mumford & Sons.

De band wordt gevormd door Mario Kramer (zang, gitaar),Sebastian L. Meijer (fiddle, zang), Douwe Dijkstra (contrabas) en Wander van Duin (banjo, dobro, zang). Zaterdagavond zijn ze te horen en te zien in Ons Noabershoes in Veelerveen.

Veelerveen - MFA Ons Noabershoes, za 20.30 uur, 15 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl