Oerol formeel afgeblazen, het festival krijgt een 'virtuele' vorm

De Dansers, een optreden op Ooerol in 2019. FOTO OEROL

Het was al duidelijk, maar het is nu ook formeel: Oerol gaat in de geplande vorm niet door. De organisatie gaat nu voor een ‘virtuele’ vorm, maar wel vanaf Terschelling.

Volgens algemeen directeur Siart Smit van het Terschellinger festival Oerol is deze stap, het formeel afblazen, noodzakelijk omdat anders allerlei kosten blijven doorlopen. ,,En dat redden we niet. Want er staat geen inkomsten tegenover.” De contracten met de 175 acts zijn afgezegd, net als zo’n 40 freelance-contracten met medewerkers die anders deze week hadden zullen beginnen. Oerol loopt tussen de 3,1 en 3,6 miljoen euro aan inkomsten mis.

Smit kondigde al aan dat men aan het nadenken is over een andere, ‘minimale’ vorm, online. ,,Je moet omgekeerd denken, het uitgangspunt is de huidige situatie dat er geen publiek bij kan zijn. Dus dan kom je uit op een soort virtueel platform. Maar wel met onze kernwaarden: de ontmoeting, het live-aspect en het eiland. De makers moeten naar Terschelling komen.” Als er tegen die tijd toch weer publiek bij kan, ,,kunnen we opschalen.”

Voorbereiding lag stil

Oerol zou plaatsvinden van 12 tot en met 21 juni op Terschelling en valt tot dusverre dus buiten het geldende verbod op vergunningsplichtige evenementen, tot 1 juni. Maar door de verschillende maatregelen is de voorbereiding stil komen te liggen. Dat geldt in het bijzonder voor het maak- en repetitieproces van de verschillende premières.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu