Archeoloog Wijnand van der Sanden krijgt alsnog een (soort van) afscheid in het Drents Museum

Archeoloog Wijnand van der Sanden (rechts) ontvangt ter afscheid uit handen van oud-collega Vincent van Vilsteren een liber amicorum, geschreven door collega-archeologen. Foto: Harry Tielman

Wijnand van der Sanden ontving woensdagmiddag in het Drents Museum de bundel Overpeinzingen op een vuilnisbelt. De bijeenkomst in zeer kleine kring markeerde zijn afscheid als archeoloog. Officieus dan.

‘Niemand is zich meer bewust van de tand des tijds dan een archeoloog’, schrijft Marga Kool in haar voorwoord bij het liber amicorum , de afscheidsbundel met bijdragen van Van der Sandens naaste collega-archeologen. Maar dat de tijd zo gemeen kan bijten als tegenwoordig, had niemand kunnen voorspellen.

Uitstel van expositie

Corona zette een streep door Van der Sandens afscheidsreceptie en het congres dat hij als voormalig provinciaal archeoloog van Drenthe en conservator van het Drents Museum aangeboden zou krijgen. Zijn laatste klus, de expositie In de ban van de Ararat – Schatten uit het oude Armenië in het Drents Museum, werd uitgesteld.

Of en wanneer die expositie alsnog te zien is, blijft voorlopig in nevelen gehuld. Of er nog een officiële afscheidsreceptie komt, is ook onzeker. Om Van der Sandens pensionering toch niet ongemerkt voorbij te laten gaan, besloten de samenstellers van de afscheidsbundel tot actie over te gaan.

,,Het boek zou eigenlijk half mei aan Wijnand worden aangeboden, tijdens zijn afscheidscongres”, vertelt Vincent van Vilsteren, samen met Jaap Beuker de drijvende kracht achter de bundel. ,,Maar door corona ging dat niet door. Het boek ligt nu al een half jaar op de plank.”

Klein comité

Van Vilsteren en Beuker, oud-collegae van Van der Sanden bij het Drents Museum en beiden ook archeologen, besloten daarom zelf maar de overhandiging te organiseren. Aldus geschiedde. In aanwezigheid van acht personen kreeg Van der Sanden woensdagmiddag het eerste exemplaar uitgereikt.

Overpeinzingen op een vuilnisbelt , dat onder meer het laatste wetenschappelijk artikel bevat van de onlangs overleden oud-hoogleraar archeologie Harm Tjalling Waterbolk, is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel en via de website van van uitgeverij Barkhuis .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu