Amsterdamse band The Dutch brengt op nieuwe single ode aan Ploeg-schilder Alida Pott uit Groningen

De nieuwe single van de Amsterdamse band The Dutch is een ode aan Alida Pott. De single verschijnt vanwege de tentoonstelling van het werk van deze 20-ste eeuwse Groningse schilder. Foto: thedutchband.com

De Amsterdamse band The Dutch brengt na een ode aan drukker H.N. Werkman opnieuw een muzikaal eerbetoon aan een Groningse kunstenaar. De 20-ste eeuwse Groningse Ploeg schilder Alida Pott is onderwerp van de nieuwe single van deze groep.

The Dutch scoorde in de jaren '80 een hit met het nummer This is Welfare. Nadat de band enkele jaren van het toneel was verdwenen, is de groep rond zanger gitarist Hans Croon de laatste jaren weer opvallend actief. De band bestaat naast Croon nog altijd uit Bert Croon (toetsen/zang), Jan de Kruijf (bas en zang) en Klaas Jonkmans (drums en zang).

De single Alida Pott van The Dutch komt uit op 7 mei. Op dezelfde dag opent in het Groninger Museum een tentoonstelling van het werk van deze 20-ste eeuwse Groningse schilder en prominent lid van kunstenaarscollectief De Ploeg.

Gastrol voor Fay Lovsky

In het lied stelt zanger Hans Croon Alida de vraag waarom zij zo vroeg met haar artistieke carrière is gestopt om zich aan haar gezin te wijden. Pott was getrouwd met George Martens, een collega schilder bij De Ploeg. Samen kregen ze twee zonen.

 Zangeres Fay Lovsky vervult een gastrol. Verwacht geen wavemuziek zoals de groep in de jaren '80 maakte. Muzikaal experimenteert The Dutch op deze single in een folk-achtige setting.

Werk van Pott lang over het hoofd gezien

Het werk van Pott is lange tijd over het hoofd gezien. Pas toen kunstenaarskring De Ploeg het 100-jarig bestaan vierde, kreeg het werk van Pott weer de aandacht, die het verdiende, aldus de band.

De single wordt ondersteund door een clip die de band maakte met animator Iris Frankhuizen. De clip is ook onderdeel van de tentoonstelling in het Groninger Museum. In die clip is werk van Pott te zien.

De single Alida Pott verschijnt digitaal, en maakt later dit jaar deel uit van een nieuw album van The Dutch, getiteld Solid Ground.

Inspiratie bij Werkman en Charley Toorop

The Dutch laat zich vaker inspireren door andere vormen van kunst. Eerder maakte de band al So Long H.N. Werkman , over drukker en schilder Hendrik Nicolaas Werkman, dat in 2018 verscheen op de EP Werkman. Vorig jaar verscheen de EP Enter Sanctuary, waarop Where Did Your Blood Flow staat, dat werd geïnspireerd door het schilderij Arbeidersvrouw van Charley Toorop.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu