Analyse: Hoe je als Fonds de plank mis kunt slaan (maar de PeerGrouP kunt raken)

Het Fonds Podiumkunsten (FPK) stond voor een onmogelijke taak. Met een veel te klein budget moest het voor een subsidieperiode van vier jaar geld verdelen over een stoet aanvragers van naam. Hoe dan ook lijken de uitgedeelde klappen soms beroerd onderbouwd. Met de Drentse PeerGrouP als een van de slachtoffers.

 De openbare repetitie van de voorstelling "Maalkop" van Peergroup, waarin Fabian Jansen de boer speelt die een speciale band heeft met koe Martje.

De openbare repetitie van de voorstelling "Maalkop" van Peergroup, waarin Fabian Jansen de boer speelt die een speciale band heeft met koe Martje. Foto: Peter Wassing

Verspreid over het land regent het klachten. Gerenommeerde instellingen als Orkater, Dood Paard, Barre Land, Discordia (alle theater), Amsterdam Klezmerband, De Kift en Jazz Orchestra van het Concertgebouw zijn afgeserveerd. Subsidies kunnen niet voor eeuwig zijn, omdat er ruimte nodig is voor nieuwkomers, dat is waar. Maar zeker voor het altijd aan de weg timmerende Orkater, dat met zijn tak ‘Nieuwkomers’ juist talenten onder de vleugels neemt, zijn de druiven zuur. Vier jaar geleden moest het ook al een gevecht voor zijn bestaan winnen.

De subsidiewereld zit ingewikkeld in elkaar

Nieuws

menu