Neanderthaleronderzoek in Drenthe levert Marcel Niekus en Stichting Stone erepenning op van Nederlandse Archeologievereniging

Archeoloog Marcel Niekus. Foto: Jilmer Postma

Archeoloog Marcel Niekus uit Groningen is met zijn Stichting Stone onderscheiden met de landelijke erepenning van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN).

Gajus Scheltema, voorzitter van de landelijke vereniging van vrijwilligers en professionals in de archeologie, roemde Niekus bij de uitreiking van de penning in het Hunebedcentrum in Borger voor zijn decennialange samenwerking met amateurarcheologen. Zijn open houding is een stimulans voor de archeologie in Nederland en de steentijd in het bijzonder, aldus Scheltema.

Niekus is de grote man achter het neanderthaleronderzoek in Noord-Nederland, dat door de ontdekking van het kampement bij Peest in 2007 een enorme boost heeft gekregen. Daarbij werken professionele archeologen nauw samen met vrijwilligers. Niekus doet dat overigens niet alleen in Drenthe, maar ook bij vondsten elders, zoals de Marker Wadden en de Maasvlakte.

Handboek over de steentijd

De aanpak van Niekus trok ook de aandacht van collega-archeologen die mede daardoor meer oog hebben gekregen voor de rol die vrijwilligers kunnen spelen, zei Scheltema in zijn toespraak. Hij roemde verder het boek dat Niekus in 2019 publiceerde met Evert van Ginkel, Neanderthalers in Noord-Nederland - Leven aan de rand van de oerwereld, dat volgens Scheltema voor menig AWN-lid hét handboek over de steentijd is.

Niekus werkt momenteel aan een promotieonderzoek over de noordelijke neanderthalers. Daarop hoopt hij over enkele jaren te promoveren aan de Universiteit Leiden. Hij is tevens medeauteur van het boek Valsheid in gesteente over de vervalsingen van Tjerk Vermaning, dat enkele weken geleden verscheen.

Nieuws

menu