Atlas Theater Emmen haakt als enig noordelijk theater aan bij online theaterfestival (met Boris, Bouke en cabaretduo Maartje en Kine)

Theater Virus Festival. Eigen foto

Het pluche en de bühne maken even plaats voor de luie stoel en de huiskamer van de artiest. Het Atlas Theater in Emmen zendt morgenavond (10 april) via haar website het Theater Virus Festival uit.

Een initiatief waar landelijk vijf theaters aan meedoen. Het Emmer theater is het enige in het Noorden.

Op het programma staan optredens van singer-songwriter Tim Akkerman, zanger Boris, cabaretière Laura van Dolron, cabaretduo Maartje en Kine, maar ook van zanger Bouke uit Emmen.

53 voorstellingen zijn verplaatst

,,Dit is nu onze manier om het culturele virus te verspreiden”, vertelt Atlas-directeur Machteld van der Werf. Zij zag vorige maand plotsklaps 53 voorstellingen - goed voor 17.000 kaarten - noodgedwongen van de agenda verdwijnen. ,,Die worden verplaatst naar het volgend seizoen of in een enkel geval afgelast.”

Naast het extra werk dat dit met zich meebrengt, zag Van der Werf kans om aan te haken bij een initiatief van haar collega Tineke Maas van de Goudse schouwburg in Gouda. Zo kwam zij in aanraking met het onlinefestival. Net als de theaters in Waalwijk, Schiedam en Barendrecht.

Elk theater is om de beurt co-host van het festival en regelt ook een eigen lokale act. Daarnaast brengen de theaters via social media en e-mailnieuwsbrieven het publiek op de hoogte van iedere editie van dit festival. ,,Inmiddels zijn er al drie edities achter de rug en die trokken veel bekijks. De culturele sector heeft het momenteel zwaar en daarom willen we de krachten op deze manier bundelen. Wij brengen nu theater, muziek en cabaret bij de mensen thuis.”

Hoe gaat het festival in zijn werk?

Wie vrijdagavond 10 april om 20.00 uur via de website van het Atlas Theater inlogt, kan vervolgens een programma van vijf concerten bekijken.

,,Achtereenvolgens klikken bezoekers op de artiest die aan de beurt is en die verzorgen na een korte introductie een live-optreden van ongeveer 15 minuten”, legt Van der Werf uit. ,,Aan de hand van een schema, met een avondvullend programma als resultaat, inclusief live chat .”

Vrijblijvend een donatie doen

Zanger Bouke de lokale gast in Emmen. ,,Het festival is ook live te bekijken is via de sites van de andere theaters die meedoen. Zo krijgt Bouke de mogelijkheid om voor een groot theaterpubliek online op te treden. Ook kan het publiek tijdens het festival vrijblijvend een geldbedrag doneren dat geheel naar de artiesten gaat.”

‘Het wordt echt puzzelen de komende maanden’

Het online theaterfestival mag dan de komende weken al roulerend door de genoemde theaters worden opgepakt, Van der Werf is wel al bezig met het volgende seizoen. Vol optimisme.

,,We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken. Niemand weet hoelang de huidige situatie nog precies duurt. Dat is spannend, maar we hebben wel de start van het nieuwe seizoen op 11 september in de agenda staan. Voor het volgende seizoen zijn al 140 voorstellingen geboekt en daar komen nog de uitgestelde shows van deze maanden bij, inclusief de voorstellingen van amateurgezelschappen en congressen. Ja, het wordt echt puzzelen de komende maanden.”

‘Atlas op de bank’ en ‘Atlas komt bij je thuis’

Ook is het Atlas Theater gestart met Atlas op de bank en Atlas komt bij je thuis . ,,We verzamelen alle leuke video’s die de artiesten op hun social media plaatsen en delen deze op deze website en social media. Ook een manier om toch bij ons publiek te zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu