Auteur Hitler-boek beticht journalist uit Eenrum van laster en smaad na 'de meest vernietigende recensie ooit!'

Onderzoeksjournalist Bart Droog uit Eenrum wordt voor de rechter gedaagd omdat hij de schrijver van het boek Hitlers diamanten zou hebben belasterd.

De eerste, inmiddels vernietigde druk van het boek Hitlers diamanten.

De eerste, inmiddels vernietigde druk van het boek Hitlers diamanten.

Volgens Theo Beenen uit Eindhoven heeft Droog met een reeks publicaties er voor gezorgd dat hij ‘amper een paar honderd exemplaren’ van zijn boek heeft weten te verkopen, hem een mogelijke verfilming van Hitlers diamanten door de neus is geboord en dat zijn reputatie is beschadigd.

Na kritiek van Droog, onder meer in Dagblad van het Noorden , is de verkoop van Hitlers diamanten vorig jaar gestaakt. Dat gebeurde destijds mede op verzoek van Beenen. Hoewel zijn uitgever, Perry Pierik van uitgeverij Aspekt, daarna een herziene druk aankondigde, is deze nooit verschenen. Beenen zegt dat zijn uitgever heeft besloten het boek definitief terug te trekken en alle reeds gedrukte exemplaren te vernietigen.

‘De moeder van Hitler was een heks’

Droog, die internationaal naam heeft gemaakt als bestrijder van handel in Hitler-parafernalia, ageerde tegen Hitlers diamanten omdat het boek voeding zou geven aan antisemitisme en complottheorieën. Zo beloofde Beenen de onthulling van opzienbarende geheimen over en rond Hitler. Diens moeder zou bijvoorbeeld een heks zijn geweest, Hitler zou de vrouw van Herman Göring zwanger hebben gemaakt en na zijn dood zou Hitler zijn bijgezet in een met schatten gevulde graftombe onder een Oostenrijks kerkje.

De schrijver verwijt Droog onder meer een lastercampagne. Ook stelt hij dat Hitlers diamanten een verhaal bevat waarin historische feiten met fictie worden vermengd, vergelijkbaar met de Da Vinci Code van auteur Dan Brown. Volgens Droog is het boek echter nadrukkelijk als non-fictie in de markt gezet. Dat zou blijken uit de rubriekscode in het boek: ‘non-fictie, informatief/professioneel algemeen’ en ‘geschiedenis algemeen’.

‘Stop met smadelijke en lasterlijke uitlatingen’

Beenen spreekt van een digitale kruistocht en vraagt de rechtbank in Groningen Droog te sommeren om te stoppen met ‘diens smadelijke, dan wel lasterlijke uitlatingen’. Ook wil de Eindhovenaar dat Droog een rectificatie plaatst waarin hij zijn kritiek op Beenen herroept. In een reactie laat de journalist uit Eenrum weten ‘het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu