Avontuur in de natuur met Freek Vonk in 'Freeks saturday night safari'. Teams van BN'ers strijden om Gouden Johan

Bioloog Freek Vonk, geflankeerd door teamcaptains Lisa Loeb (links) en André Dongelmans. Foto BnnVara
Freek Vonk, Nederlands bekendste bioloog, onderwerpt BN’er-teams in Freeks saturday night safari aan prikkelende vragen over de natuur. Maar tussendoor houdt hij ook colleges en staat hij met behulp van speciale technologieën opeens op de prairie of naast een keizerspinguïn.
Paringsdans
Vonk is net terug van een vakantie op Bonaire. Waar hij uiteraard inspiratie voor zijn tv-programma’s heeft opgedaan. „Neem het gedrag van mosselkreeftjes die je alleen daar kunt vinden. Hele kleine beestjes waarvan de mannetjes via bioluminescentie, met lichtflitsen, een prachtige paringsdans opvoeren om dames te trekken. Dat gebeurt alleen op bepaalde momenten van het jaar: als het drie dagen volle maan is geweest en dan 20 minuten na zonsondergang. Het lijkt me fantastisch om dat met mijn cameraman vast te leggen.”
Het erge is: hij heeft het niet eens kunnen zien. „Ik wilde die avond gaan duiken en precies die dag werd ik ziek. Daar baalde ik enorm van.”
Het is in een ander jasje, maar feitelijk doet Vonk in deze zaterdagavondshow niets meer dan in zijn voorgaande programma’s. „Praten over de natuur en vertellen wat ik geweldig vind aan planten en dieren. Hoe ze overleven, hoe ze jagen. Ondertussen stel ik prikkelende vragen.”
Beetje geluk
Onder anderen Sander Lantinga, Jesse Klaver, Nathan Rutjes, Merel Westrik en Hans Klok doen mee onder leiding van teamcaptains comédienne Lisa Loeb en acteur André Dongelmans. „Hun kennis is heel wisselend. Sommigen kwamen heel goed uit de verf, anderen hadden iets meer moeite. Maar het is net als bij De slimste mens : je moet ook een klein beetje geluk met de vragen hebben.”
Wie tot ‘natuurbaas van de avond’ wordt uitgeroepen, wordt onder meer bepaald door onderdelen als de iconenronde (over de bekendste beesten van de planeet), de uitsloversronde (hoe dieren versieren) en klein maar groots (over kleine diertjes met grootse kwaliteiten).
Krankzinnige studio
Met behulp van extended reality staat Vonk wekelijks in een ander decor: op de prairie van Noord-Amerika, op een ijsrots op Antarctica of midden in de jungle van Borneo. „Het is een krankzinnige studio. Elk plantje dat je ziet, komt ook daadwerkelijk op die plek voor”, aldus de VU-hoogleraar. „Met augmented reality verschijnen gevaarlijke dieren op ware grootte en zelfs bewegend naast mij in de studio, zoals een bizon en een jaguar.”
Vonk heeft groot vertrouwen in de mix van de show, bijgewoond door driehonderd man publiek. „Het is visueel een pareltje. We hebben zó ons best gedaan om de beste beelden te krijgen en gelukkig hebben we warme banden met de BBC omdat ik sommige documentaires van ze inspreek. Het ene moment buig je je over de vraag waarom de poep van papegaaivissen ons mensen goed van pas komt, op het andere moment zit je op het puntje van je stoel te kijken naar hoe een groep hongerige leeuwinnen midden in de nacht een olifant probeert te overmeesteren.”
„Ik zou Freek niet zijn als ik niet af en toe een echt levend dier tevoorschijn tover. Dus wordt er af en toe ook wat gegild, maar vooral gelachen.”
Zijn huisgenoot Johan, de varaan die wegens ziekte in december nog verstek moest laten gaan bij zijn shows in Afas Live Amsterdam, komt langs. Het gaat inmiddels uitstekend met de trouwe metgezel van Vonk. „Hij is nu sterker dan ooit.” De te winnen trofee in Freeks saturday night safari heet dan ook de Gouden Johan.
Zaterdag 20.30 uur, NPO 1