Bekende en minder bekende gezichten op stropakken Tussen de Akkerranden op het hoogste Hogeland; literatuur op z'n janboerenfluitjes

Op gepaste afstand wordt vrijdag Tussen de Akkerranden in de Westpolder proza en poezie voorgedragen. Voor het publiek liggen er stropakken op anderhalve meter.

Voor Lammert Voos uit Vierhuizen is Tussen de Akkerranden een thuiswedstrijd.

Voor Lammert Voos uit Vierhuizen is Tussen de Akkerranden een thuiswedstrijd. foto archief Jan Willem van Vliet

De inrichting mag dan op z’n janboerenfluitjes zijn; bij literair festival Tussen de Akkerranden worden wel de coronamaatregelen in acht genomen.

Het kan, met stropakken in de buitenlucht en een beetje discipline van het publiek.

Het hoogste Hogeland

Tussen de Akkerranden vindt plaats in de Groningse Westpolder, het hoogste Hogeland. Uitvalsbasis is boerderij Westerhalm. Twaalf dichters, schrijvers en verhalenvertellers lezen daar vrijdag 27 augustus tussen 16.00 en 20.00 uur voor uit eigen werk.

Landelijk gepubliceerde prozaschrijvers als Ingeborg Nienhuis, Lammert Voos, Vincent Kortmann (winnaar van het beste Groningse boek in de categorie fictie, De Tussenzus ) en Robert Beernink dragen voor. Ook Anjo de Haan en Henk Weltevreden zijn aanwezig.

Open podium

Het schrijverspaar Fieke Gosselaar en Kaspar Peters uit Eenrum vertelt over hun schrijverschap. Kunny Luchtenberg, Nane van der Molen en Klaas Pieterman vertegenwoordigen de Grunneger schrievers.

Er is een open podium en wie geïnspireerd raakt door frisse lucht en weidsheid wordt in de gelegenheid gesteld een eigen gedicht te schrijven. Voor de kleinsten geeft Kaspar Peters vanaf 16.00 uur een kinderworkshop. Het open podium is vanaf 19.30 uur beschikbaar.

Blokkenschema

Tussen de Akkerranden is verdeeld over drie podia: Schrievers en Dichters op Diek (voordrachten), podium 2 heet De Franse Tuin (workshops) en podium 3 Woorden bij het Water.

Er is een blokkenschema dat ervoor moet zorgen dat bezoekers zo min mogelijk heen en weer lopen. ,,Dit staat dan wel haaks op het idee om ongedwongen bij elkaar te komen’’, zegt initiatiefnemer Ingeborg Nienhuis, ,,maar we moeten het ermee doen en we weten waarvóór we het doen.’’

Zo min mogelijk heen en weer lopen

Wie eenmaal bij een voordracht aanschuift, zit dat blokje daar ook uit. Nienhuis: ,,Als voorwaarde voor dit evenement geldt dat ondanks de royale ruimte, er zo min mogelijk heen en weer gelopen wordt en dat het publiek de anderhalve meter afstand houdt.’’

Het festival is bij de gemeente Het Hogeland aangemeld als klein evenement. Dat betekent dat er maximaal 150 mensen mogen komen. Bezoekers wordt bij aankomst gevraagd hun adresgegevens achter te laten en, zolang de voorraad strekt, een gratis kaartje af te halen. De entree bestaat uit een vrije gift. Hoe en wat precies staat op www.greunenkriek.nl .

Niet voor de deur parkeren

Bezoekers komen lopend of op de fiets naar boerderij Westerhalm, even buiten Vierhuizen. ,,Bij Zoutkamp en in het Lauwersmeergebied is ruime parkeergelegenheid’’, aldus Nienhuis.

,,Rond de boerderij zelf is onvoldoende parkeergelegenheid en buurtgenoten stellen geparkeerde auto’s voor de deur niet op prijs.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu