Groningse rockband Benjamin B. brengt na 25 jaar debuutalbum opnieuw uit

Benjamin B. met vlnr. Fiebo Scholtens, Barbara Lampe en Michel Weber. Foto: Martin J. A. Lambeek

Benjamin B. is nog niet vergeten. Dat merkte drummer Michel Weber toen hij eind maart een crowdfundingsactie begon om het debuutalbum van de Groningse rockband uit 1995 opnieuw uit te kunnen brengen. De benodigde 3500 euro was snel binnen.

,,Te gek om te merken dat Benjamin B. nog zo leeft”, zegt de Groninger. ,,De buzz die 25 jaar geleden rond de band ontstond, is blijkbaar nog niet verstomd.”

De actie loopt nog en het streefbedrag is inmiddels opgehoogd naar 4500 euro. ,,Als dat lukt, wordt het allemaal wat luxer”, zegt Weber. ,,Dikker vinyl, dikker karton; de heruitgave krijgt dan wat meer cachet. En er is nu een aantal professionals bij betrokken die dingen voor nop doen. Zou mooi zijn als we die wat kunnen betalen.”

Cassettebandje uit 1995

Het titelloze debuut werd in november 1995 in eigen beheer op cassettebandje uitgebracht. Daarna ging het snel met de band, die naast Weber bestond uit Fiebo Scholtens en Barbara Lampe. Benjamin B. kreeg een contract bij indielabel Excelsior Recordings. Weber: ,,Toen we in 1998 met ons tweede album bezig waren, konden we zelfs naar South by Southwest, samen met Johan en Daryll-Ann.”

Daar voelden zijn medebandleden niet veel voor en dat was het begin van het einde van Benjamin B. in de oorspronkelijke bezetting. ,,Barbara stapte dat jaar uit de band”, zegt Weber. ,,Van haar hoefde het allemaal niet zo.” Geen conflict dus, maar een verschil in ambitie. ,,Barbara is nog steeds een goede vriendin.” In 2005 stopte de band er helemaal mee.

Muziek na 25 jaar weer te beluisteren

Onlangs zaten de drie leden van het eerste uur weer eens bij elkaar. ,,Dat was voor een interview met popjournalist Peter van der Heide”, vertelt Weber. ,,Hij schrijft het verhaal van de band, dat in een plakboek komt dat bij de heruitgave verschijnt, naast allerlei foto’s, krantenknipsels, interviews en songteksten.”

De heruitgave, die zowel op vinyl als cd (en misschien ook nog op cassette) verschijnt, wordt uitgebracht door Excelsior en staat gepland voor november 2020. Weber: ,,Precies 25 jaar na verschijning. Dan is die muziek voor het eerst weer te beluisteren, want ons debuut was er tot nu toe alleen op cassette. Die is nergens meer te verkrijgen. Het album staat ook niet op Spotify, zoals onze andere albums.”

Een reünie zit er in november niet in, waarschuwt Weber. ,,Barbara speelt al 15 jaar geen gitaar meer. En een optreden bij deze reissue kan niet zonder haar, vind ik. Maar ik sluit niet uit dat er later nog eens een reünie komt bij een andere gelegenheid, in een latere bezetting.”

Meer weten?

Voor meer informatie over de heruitgave en donaties zie voordekunst.nl .

Nieuws

Meest gelezen

menu