Bertus Beltman: ‘Een gedicht moet een beetje vlot overkomen’ (+video)

Bertus Beltman: „Ik zie soms gedichten waarvan ik niet weet of het nu proza of poëzie is.” Foto DvhN

In Emmen wordt zondag het Eerste Nederlands Kampioenschap Light Verse gehouden. Tien dichters doen er aan mee, uit alle windstreken. Voor Bertus Beltman wordt het een thuiswedstrijd.

‘Ik werd geattendeerd door Gezienus Omvlee van Stichting Taalpodium Emmen (STEM), de organisator,” vertelt Bertus Beltman over zijn deelname aan het Eerste Nederlands Kampioenschap Light Verse. ,,Eerste opdracht was drie gedichten schrijven in een vaste vorm, welke was om het even. Dus ik ben gaan zitten en heb drie sonnettettes bedacht, Het Stratenplan van Emmen : Zuiderstraat , Oosterstraat en Westerstraat .”

Speciale bundel

Een paar weken na zijn aanmelding kreeg Beltman bericht: uit zeventig inzenders was hij geselecteerd om met negen anderen aan te treden tijdens het kampioenschap in Emmen. Zijn ingezonden gedichten zouden een plek krijgen in een speciale bundel, Lichtvoetig . Als hij zondag het kampioenschap wint, mag hij met zijn titel optreden tijdens de landelijke LichteGedichtenDag in De Nieuwe Komedie in Amsterdam.

,,Heel mooi allemaal,” vat Beltman samen. ,,Ook omdat de deelnemers aan het kampioenschap overal vandaan komen. Ik ben een van de gemeentedichters van Emmen, normaal treed ik op met mensen uit de buurt. Dit is even wat anders. Tijdens het kampioenschap moet je acht minuten optreden voor publiek. Je gedichten worden beoordeeld door een jury. Je performance wordt beoordeeld door een jury.”

Drenthe is best mooi (op Google maps)

Beltman, voormalig directeur van kunstencentrum CQ in Emmen en daarvoor werkzaam voor het IVAK in Delfzijl, dicht al zijn halve leven. Op het bureau in zijn werkkamer in Emmen liggen de vruchten van zijn arbeid: een stapel publicaties. Sommigen zijn gemaakt in eigen beheer, anderen verschenen bij reguliere uitgevers. Zoals de bundel Drenthe is best mooi (op Google maps) waarin Drenthe door light verse dichters uit heel Nederland wordt bezongen.

,,Ik vind ritme en rijm belangrijk,” vertelt Beltman over zijn techniek. ,,Dat is omdat ik vind dat een gedicht moet lopen. Ik zie soms gedichten waarvan ik niet weet of het nu proza of poëzie is. Of het is zo ingewikkeld dat ik alleen een paar mooie zinnen zie en het een paar maal moet overlezen. Dat is niet mijn stijl van werken. Ik vind dat het een beetje vlot moet overkomen.”

Aangereikte inspiratie

Zijn inspiratie wordt hem doorgaans aangereikt. ,,Als de buurman overlijdt en de jongens voetballen gewoon door, heb ik bij wijze van spreken al iets. Ik mag mijzelf ook graag een opdracht stellen. Op Vlieland heb ik een keer bewust geen foto's gemaakt, maar gedichten. Tijdens het wandelen kwam een vader met een kind tegen. ‘Waar gaan we naar toe?’, vroeg de vader onder aan het duin. ‘Naar het pad daarboven’, riep het kind, ‘want daar woont de zee’. Daar kan ik wat mee.”

Het schrijven van gedichten houdt Beltman niet alle dagen bezig. ,,Maar als ik er mee bezig ben, is dat wel de hele dag. Het zit in je kop, tot de regels op papier staan. Soms wil een stok achter de deur wel eens helpen. Een opdracht bijvoorbeeld. Een systeem met meerdere gemeentedichters zoals in Emmen dwingt om op zoek te gaan naar een onderwerp. Dat bevalt ook goed.”

Oefenen, maar zonder spiegel

Beltman heeft geen overdreven verwachting bij zijn deelname aan het kampioensschap. ,,Ik bereid mij natuurlijk wel voor. Ik zoek gedichten uit en oefen mijn voordracht, maar zonder spiegel. Mijn dichterschap beoefen ik als een liefhebber, als oprechte amateur. Voor mij is light verse een spel. Anderen zijn streng in de leer en tillen zwaar aan de regels. Dat hoeft voor mij niet zo, al kan ik er erg van genieten als anderen dat wel doen. De organisatie wees mij op de kans op eeuwige roem. Die kans wilde ik niet laten lopen. Maar winnen is niet mijn opzet.”

Het Eerste Nederlands Kampioenschap Light Verse wordt 29/10 in café Groothuis in Emmen gehouden. Aanvang 14.00 uur. Entree 10 euro. Deelnemers: Bas Boekelo (Hekelingen), Rikkert Zuiderveld (Vledderveen), Inge Boulonois (Heerhugowaard), Desi Leijnen (Haaksbergen), Bertus Beltman (Emmen), Frits Criens (Haelen), Machiel Pomp (Posterholt), Niels Blomberg (Almere), Bas Jongenelen (Tilburg), Quirien van Haelen (Haelen) en Ko de Laat (Tilburg). De bundel Lichtvoetig is verschenen bij uitgeverij Ter Verpoozing (10 euro).

Nieuws

menu