Welcome To The Village gaat ondanks coronamaatregelen steeds meer op 'ouderwets' festival lijken. Extra tickets gaan zaterdag in de verkoop: 'Blijven zitten en afstand houden, dat hoeft niet meer'

Bij Welcome To The Village, op 16, 17 en 18 juli in de Groene Ster bij Leeuwarden, kan er al weer meer dan eerst gedacht.

Dansen, hossen en bier drinken op Welcome To The Village.

Dansen, hossen en bier drinken op Welcome To The Village. Foto: Ruben van Vliet

Festivals als Glemmer Beach, Psy-Fi en De Veenhoop staan later op de kalender dan Welcome To The Village. Maar die gaan allemaal niet door. Welcome To The Village nam een andere route. Wel een festival, dus. Maar anders.

Men presenteerde eerder al een interessante opzet, coronaproof en al. Die wordt nu enigszins, maar niet vergaand omgegooid, wegens de versoepelingen. Grootste verschil: weg met die stoelen.

Het was anders best een ambitieus en creatief plan. Creëer drie enorme terrassen, met stoelen en al, en laat daar zo’n 500 mensen per terras op zitten voor een programma van zo’n tweeënhalf uur. Waarna er gerouleerd wordt: hup, met zijn allen naar het volgende podium.

Maar het gaat rapper met het indammen van het coronavirus dan gedacht, en dus mogen die stoelen eruit.

Zelf naar de bar

,,Blijven zitten en afstand houden, dat hoeft niet meer”, zegt Eva van Netten, sinds vorig jaar artistiek leider van Welcome To The Village. ,,Je kunt zelf naar de bar voor je biertje, je kunt daadwerkelijk dansen in plaats van op je stoel te blijven bewegen. Dat is een stuk leuker en prettiger voor de festivalbeleving.”

Dat er nu ook meer kaartjes in de verkoop kunnen, is alleen al in financieel opzicht een opsteker. Eerst was er plek voor 1500 mensen per dag, dat worden er nu 2250. Die extra kaarten gaan zaterdag 26 juni, in de verkoop.

Toch gaat het festival niet meteen weer terug naar het oude festival-normaal. Van Netten benadrukt dat de oorspronkelijke opzet, dus met de ‘routes’ langs die programmablokken en ‘expedities’ langs kleinere performances, overeind blijft. ,,Maar het gaat weer meer op een festival lijken, met meer bewegingsruimte. Letterlijk.”

Tot 28 juli zijn ‘weekenders’, ofwel meerdaagse festivals, nog verboden. Maar wat is Welcome To The Village dan? ,,Het zijn in principe drie losse dagen”, zegt Van Netten, ,,dus drie eendaagse festivals.”

En dan mag het wel, dat is allemaal uitvoerig besproken met de gemeente. Je kunt alleen maar dagkaarten kopen. ,,Het is prima als je drie keer wilt langskomen, maar dan moet je wel twee keer een test laten doen.” Wie een vaccinatiebewijs kan laten zien, is daarvan weer gevrijwaard.

Wat kan dan wel?

Terwijl veel andere festivals dus voortijdig afhaakten, ongetwijfeld om goede redenen, liet het team van Welcome To The Village al snel de creativiteit de vrije loop. ,,Aan het begin van de tweede lockdown werd ons duidelijk dat een normaal festival niet zou lukken. Dan ga je kijken: wat kan dan wel? We hebben letterlijk de kaart op tafel gelegd en zijn gaan tekenen.”

Eigenlijk, zegt ze, was ’t wel leuk om te doen. Vorig jaar, toen een normale festivaleditie er ook al niet in zat, begon men een tijdelijk radiostation. ,,Ook weer iets heel anders. Dat zijn van die momenten dat je jezelf vragen gaat stellen. In wat voor vormen bestaan we eigenlijk? Wat betekent een andere vorm van je festival voor je programmering? We hebben allemaal interessante ontdekkingen gedaan, enorm veel geleerd. Dit is een heel interessante periode om je juist deze dingen af te vragen. En daar nemen we zeker wat van mee voor de komende jaren.”

Bijvoorbeeld: zo wordt er meer ‘content’ geproduceerd, in de vorm van sessies, podcasts en dergelijke. Daarnaast is er door het hele jaar heen het ‘clubhuis’, bij het festivalkantoor op het Leeuwarder industrieterrein de Zwette. Daar spelen zich verschillende broeiplek-achtige activiteiten af. ,,Niet per se voor publiek, maar het is fijn dat er een plek is waar verschillende mensen kunnen experimenteren, mensen die je ook weer kunt binden aan je festival. Die wisselwerking is heel mooi.”

Meer dan hossen en bier drinken

Opnieuw: een festival kan meer zijn dan een paar velden vol hossende, bierdrinkende mensen. Maar omdat ook dat moet gebeuren, toch even een blik op het programma. Dat is anders en kleinschaliger dan we gewend zijn. En niet alleen om budgettechnische redenen.

,,We hebben meestal een grote intercontinentale programmering. Dat risico konden we nu niet aangaan. We moesten het dichter bij huis zoeken, en toch een bepaald profiel weergeven.” Dat loopt dan uiteen van kleinschalig akoestisch tot, zoals Van Netten het noemt, ’schurende underground’.

Deze week voegde de organisatie nog vijftien voornamelijk Nederlandse namen aan het programma toe, zoals Bhajan Bhoy, Piiptsjilling (rond de Friese broers Jan en Romke Kleefstra), The Avonden, Spoelstra, Kanipchen-Fit, Broeder Dieleman en Faux Real. Eerder al werden Zwangere Guy, Chibi Ichigo, Froukje, Lewsberg, Roosbeef, Yin Yin, Nana Adjoa en The Mauskovic Dance Band aangekondigd – en dat is nog maar een greep. Het performance- en theaterprogramma wordt volgende week bekendgemaakt.

Welcome To The Village: 16, 17 en 18 juli, Groene Ster, Leeuwarden

Welcometothevillage.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Welcome to The Village
Festivals
menu