'De kinderen van de staatssecretaris staan nog te trillen van de mimespelers die onophoudelijk imaginaire bakstenen door de voorruit gooiden' | Joost Oomen leest zijn column 'Jubel' voor

Joost Oomen schrijft wekelijks de column ‘Jubel’ voor de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden en leest hem voor.

Joost Oomen leest een Jubel - Protest

In 2010 is Halbe Zijlstra staatssecretaris van Cultuur. Hoewel hij dat is, probeert hij zich te profileren als iemand die niet van cultuur houdt: hij zegt dat hij het liefst de thrillers van Dan Brown leest, hij gaat hoogstens een paar keer per jaar naar het museum en hij vindt het eten bij McDonald’s lekkerder dan dat van een sterrenrestaurant.

Het anti-elitaire karakter dat hij zichzelf aanmeet is nodig, zijn opdracht is om 200 miljoen euro te bezuinigen op cultuursubsidies. Dat betekent in alle hoeken van de kunsten een enorme terugloop aan inkomsten, in de meest extreme gevallen zelfs tot meer dan helft. Bedrijven moeten noodgedwongen inkrimpen of sluiten, familiebedrijven in de kunstensector gaan kopje onder, mensen zijn radeloos en verdrietig en hoewel de staatsecretaris bepaalt dat de maatregelen binnen het jaar moeten ingaan, is er van een opkoopprogramma voor de getroffen kunstenaars geen sprake.

Nieuws

menu