CPNB reikt critici ‘genderongelijke’ Boekenweek de hand

De CPNB, organisator van de Boekenweek, is geschrokken van de kritiek op het thema van de nieuwe Boekenweek, De moeder de vrouw. De stichting wil nu op zoek naar ‘een creatieve oplossing’.

Volgens bijna driehonderd schrijvers, dichters en uitgevers, zou de CPNB met het thema de ‘genderongelijkheid in het literaire veld’ in stand te houden. Dat stellen zij in een open brief die maandag is gepubliceerd door NRC/Handelsblad.

Dat gebeurde na de bekendmaking van het thema en de auteur van Boekenweekessay, Murat Isik. Eerder was al bekendgemaakt dat een man, Jan Siebelink, het Boekengeschenk zou schrijven. Het thema ‘De moeder de vrouw’ is ontleend aan het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff, waarin overigens een vrouw aan het roer staat.

Moederschap

De ondertekenaars, onder wie Henk Blanken, Tsead Bruinja, Bart FM Droog, Auke Hulst, Mariët Meester, Joost Oomen, Anne Vegter en Frank Westerman, verwijten de CPNB de vrouw alleen met het moederschap te identificeren en dat er uitsluitend door mannelijke auteurs op het thema wordt gereflecteerd.

Zij stellen voor dat er naast het geschenk en het essay ook een bundel verschijnt ‘waarin vrouwen en mannen aan het woord komen over moeders en moederschap’. Ook pleiten zij voor twee extra essays over het gedicht Moeder van M.Vasalis, één door een man en één door een vrouw.

De CPNB staat open voor dit pleidooi en wil in gesprek met de mensen die het initiatief tot de brief hebben genomen voor de brief ‘om gezamenlijk tot een creatieve oplossing te komen’.

Juist een ode brengen

,,Dat over het thema zo’n groot misverstand is ontstaan spijt ons zeer, en het idee van moeder de vrouw aan het aanrecht is nooit het beeld geweest dat wij wilden belichten”, schrijft de CPNB in een verklaring. De stichting wilde naar eigen zeggen juist een ode brengen aan het moederschap en aan de vrouw.

De veronderstelling dat de CPNB vrouwelijke auteurs achtergesteld is niet helemaal juist. Zo werd het Boekenweekgeschenk in 2016 en 2018 geschreven door respectievelijk Esther Gerritsen en Griet Op De Beeck terwijl het essay in 2013 en 2017 werd verzorgd door Nelleke Noordervliet en Connie Palmen. Daar staat tegenover dat verreweg de meest geschenken en essays door mannen zijn geschreven.

Vermeende genderongelijkheid is al enige tijd een thema in de literaire wereld. Het heeft onder meer geleid tot discussies over het uitblijven van prijzen voor vrouwelijke auteurs en het hoger waarderen van boeken die door mannen zijn geschreven, zowel door jury’s als door recensenten..

Nieuws

menu