Chantalla Pleiter brengt je via een VR-bril bij Somalische vrouwen in Groningen thuis

VR (virtual reality oftewel net-alsof-werkelijkheid) is en blijft een miraculeus fenomeen. Chantalla Pleiter, Drentse van komaf, nu werkend vanuit Groningen, brengt je ermee naar Somalische huishoudens.

 'Buranbuur', Somalisch voor spoken word: een bezoeker met vr-bril, de ander rechts geeft hints.

'Buranbuur', Somalisch voor spoken word: een bezoeker met vr-bril, de ander rechts geeft hints. Foto: Anouk Hulsebosch

In de Groningse wijk Lewenborg, in dit geval. Eerder tijdens documentairefestival IDFA gidste ze haar bezoekers, die getooid waren met zo’n grote omgeving-afsluitende bril, door de Brusselse wijk Molenbeek.

Nieuwe scènes door in bollen te prikken

Toen werd je nog min of meer gestuurd, nu loop je vrijer rond. Daarin poppen woonkamers op, tuinen en zelfs hartje Groningen, alleen al door bewegingen met de armen te maken en in opdoemende bollen te prikken. Al die attributen worden als voorzet digitaal aangereikt door een tweede bezoeker, die daarvoor op afstandje over een magisch vlak schuift met onder meer miniatuur huisraad. Via de bril worden deze ‘zetten’ vertaald naar de virtuele, levensgrote. Als de vr-bebrilde er doorheen prikt roept hij/zij vanzelf een nieuwe virtuele scène op.

Na twintig minuten worden de rollen van de twee omgedraaid. Eigenlijk zou je deze attractie twee keer moeten doen, om er een beetje gehaaid in de worden. Maar ook een eerste keer staat al garant voor magische momenten, die je de onder meer de eetgewoonten tonen, het bidden, maar waarin de bezoeker zich soms ook het middelpunt van de Somalische belangstelling waant.

Het fijnste is dat de deelnemende vrouwen gelukkig ogen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Noorderzon
Theater
Groningen
menu