Choirs in Der Aa-kerk

Het Chapel Choir of the University of St Andrews en de koorschool in Roden staan met elkaar op goede voet. Morgenavond is het Chapel Choir, samen met het Roden Boys Choir en de Roden Girls Choristers, te horen in de Der Aa-kerk in Groningen.

Er zijn weinig gebeurtenissen zo hartverheffend als de zang van een goed koor in een mooie kerk. Uplifting noemen ze dat in Engeland en daar kunnen ze het weten, want Groot-Brittannië is zo ongeveer de bakermat van de goede koorzang. Elke kathedraal (en daarvan zijn er nogal wat) heeft haar eigen koor dat zeven dagen per week de evensong verzorgt tijdens de avonddienst. Ook de Britse universiteiten, de colleges, kennen zo’n koortraditie.

Het Chapel Choir of the University of St Andrews uit Schotland, een van de beroemdste collegechoirs, werkte samen met beroemdheden als Sir John Eliot Gardiner en Arvo Pärt. Ook onderhoudt het al jarenlang een goed contact met de koorschool in Roden. Het concert van morgenavond is dus een gezamenlijke onderneming – ook het Roden Boys Choir en de Roden Girls Choristers zullen te horen zijn met werken uit de Anglicaanse koortraditie.

Dirigent Rintje te Wies heeft er zin in: ,,Je leert weer de klank kennen van die Engelse koren, die is ongekend soepel en kernachtig. En je kunt je optrekken aan hun niveau.”

Niet dat er met het niveau van de Roder boys en girls iets mis is; op de koorschool in Roden krijgen ze eenzelfde soort opleiding als de jonge kerkkoorzangers in Engeland. Het is een van de weinige muziekopleidingen in Nederland waar de koorzang op professioneel niveau wordt onderwezen. Elke twee jaar gaan ze naar Engeland, voor een verdere finetuning van de Britse koorklank: ,,Je merkt dan de waardering van de Engelsen voor ons. Het is geweldig om in zo’n traditie te staan.”

Volgens Te Wies ligt het niveau van de koorzang in Engeland aanmerkelijk hoger dan bij ons, vooral vanwege het feit dat veel kinderen in Engeland al vanaf jonge leeftijd een zangopleiding krijgen bij het plaatselijke kerkkoor. ,,Dat is daar nog steeds heel normaal. Neem het St Andrews: de geschiedenis van dat koor gaat terug tot in de vroege 15de eeuw. Ik heb me laten vertellen dat een student destijds alleen tot het college mocht toetreden wanneer hij kon zingen. Dat is niet zo’n gekke eis; veel van die mannelijke zangers zijn als jongetje begonnen in een van de Anglicaanse kerkkoren, dus het zingen is ze met de paplepel ingegoten. Dat kennen wij hier eigenlijk niet.”

Sterker nog: in Nederland dreigt een serieus tekort aan geschoolde mannelijke zangers. Wel ziet Te Wies de belangstelling voor bijvoorbeeld de Psalmenvespers in de Martinikerk toenemen. Daar wordt dezelfde Engelse koormuziek gezongen als die morgenavond in de Der Aa-kerk op het programma staat. Daarnaast zal het Chapel Choir nog bewerkingen van Engelse volksliedjes ten gehore brengen. Daarna scheiden voorlopig hun wegen: zondag zingt het St Andrews in de Sint Bavo in Haarlem en het Roder Jongenskoor in de Martinikerk.

Het Chapel Choir of the University of St Andrews.

Nieuws

Meest gelezen

menu