Clash brengt met kunst en muziek leven in de voormalige fabriek EMG

Het festival Clash is tijdens Noorderzon neergestreken in de oude graansilo aan het Eemskanaal. Daar is een tentoonstelling met jonge kunstenaars. Muziekperformances brengen extra leven in de brouwerij.

Clash in de EMG. Sfeervolle zijweg tijdens Noorderzon.

Clash in de EMG. Sfeervolle zijweg tijdens Noorderzon. Foto: Knelis

De voormalige EMG-fabriek aan het Eemskanaal in Groningen staat al weer een aantal jaren leeg. In 2012 organiseerde Noorderzon er al eens een theatervoorstelling, waarna Chris Garrit er tot 2016 een culturele broedplaats creëerde. Daarna zouden er woningen komen, maar die zijn nooit gerealiseerd.

Oppassen voor de spiegels

Nu heeft Clash er deze dagen een tentoonstelling georganiseerd met werk van kunstenaars die de afgelopen jaren zijn afgestudeerd aan Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut. Vaak gaat het om installaties die je kunt ervaren of die interactief zijn. Zo maakte Anna-Lucia Rijff, gepresenteerd door Kunspunt & GRAS, een parcours van hoge glasplaten die de ruimte lijken te veranderen. Het is een soort spiegelpaleis waarin je jezelf oneindig terugziet, of – als je niet oppast – tegen het lijf loopt.

De Mexicaan Alan Ahued Naime bouwde een van de graansilo’s om tot een geluidsinstallatie, waarbij je zelf langs speakertjes loopt en zo heen-en-weer gaand een eigen compositie creëert. Bij het werk van Mirjam Kema wordt je eigen hartslag omgezet in een pulserende projectie. Buiten staat een container waarin je zelf roffelende donderslagen en lichtflitsen kunt aansturen. Van Rita Hoofwijk is een geluidsopname te horen, waarmee ze de voormalige graanoverslag plaatst in de omgeving en de lokale geschiedenis.

Fotografie, spelend met gender

Verder zijn er animaties en een computergame. In de centrale hal vallen de grote foto’s op van Harmen Meinsma. Tijdens zijn jeugd in Friesland maakte hij op de zolder van zijn oma al foto’s van verkleedpartijen. Afgelopen jaar portretteerde hij verschillende jongeren uit de LGBTQI+ community. Er wordt gespeeld met gender, terwijl expressie en positiviteit van de kleurrijke foto’s afstraalt.

Elke dag zijn er optredens. Donderdag was dat dj Irie, die hiphop mixt met rock, funk en pop. De machinale beats in het eerste deel pasten uitstekend bij de industriële omgeving, waardoor de oude fabriek even tot leven werd gewekt. Op vrijdag speelt Joost Dijkema drie sets; zaterdag zijn er vanaf 15.00 uur verschillende artiesten. De expositie kan rond de optredens worden bezocht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Noorderzon
Kunst
Muziek
menu