Colombina voor ‘mimische alleskunner’ Lotte Dunselman

De in Ruinen geboren Lotte Dunselman is onderscheiden met een Colombina, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol in een theaterpoductie uit het afgelopen seizoen.

Dunselman (1979) kreeg de prijs zondagavond in Amsterdam tijdens het Gala van het Nederlands Theater voor haar rol in Volpone van theatergroep Dood Paard. Volgens de jury is de actrice, vorig jaar in Appingedam nog actief in de locatietheatervoorstelling Jan Brons is terug , een ‘mimische alleskunner’.

Uit het juryrapport: ,,We kennen haar vooral als droogkomische actrice binnen haar eigen gezelschap tgECHO maar in de context van Dood Paard krijgt Dunselman vleugels en vice versa. Als outsider daagt Dunselman met haar uitbundige fysieke speelstijl de andere spelers uit tot ander gedrag maar blijft intussen haar geniale, fysieke zelf te midden van de Dood Paard traditie.”

Tijdens het gala, het slot van het jaarlijkse Nederlands Theater Festival, werden meer prijzen uitgereikt. Romana Vrede en Hans Croiset kregen respectievelijk de Theo d'Or en Louis d'Or, de belangrijkste toneelprijzen van Nederland. Vrede won de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in de voorstelling RACE van Het Nationale Theater. Croiset kreeg de mannelijke tegenhanger voor zijn dragende performance in het toneelstuk De Vader van Senf Theaterpartners.

De Arlecchino, de prijs voor de beste mannelijke bijrol, ging naar Maarten Heijmans voor zijn bijdrage aan Ibsen Huis van Toneelgroep Amsterdam. De Regieprijs voor meest indrukwekkende prestatie van het afgelopen seizoen ging naar De Warme Winkel voor het stuk De Warme Winkel speelt De Warme Winkel .

Nieuws

menu