Corona laat ons anders lezen, en minder. Bibliotheken zijn niet ontevreden

Willy Luikens van de bibliotheek in Ter Apel zet boeken klaar voor de uitlening. Bibliotheekpersoneel moest de afgelopen maanden veel improviseren. Foto: Archief Harry Tielman

We zijn de afgelopen maanden anders gaan lezen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Boekhuis en verschillende bibliotheken.

Anders in de zin van: er zijn beduidend minder boeken gekocht en geleend. Het aantal e-books dat werd gekocht en geleend groeide daarentegen.

Volgens het Centraal Boekhuis, dat de distributie van boeken naar winkels verzorgt, nam aan het begin van de coronaperiode de belangstelling van lezers voor fictie- en reisboeken hard af. De belangstelling voor thrillers en educatieve boeken groeide echter.

Ook zag het Centraal Boekhuis een verschil tussen winkel- en internetaankopen. ,,Bij de webwinkels zagen we de grootste groei bij de verkoop van managementboeken, kinderboeken, non-fictieboeken en boeken op het gebied van mens en ontwikkeling.”

Half februari nog een piek in de verkoop, eind maart een dal

Half februari was met de verkoop van 777.455 ouderwetse boeken in de gewone boekhandel nog sprake van een piek. Anderhalve maand later was die piek door de intelligente lockdown gehalveerd. De afgelopen twaalf maanden is de verkoop in de boekhandel met bijna 8 procent gedaald ten opzichte van de twaalf maanden ervoor, aldus het Centraal Boekhuis.

De bibliotheken zagen minder uitleningen, voornamelijk omdat vestigingen dicht moesten en het omschakelen naar alternatieven tijd vergde. Volgens bibliotheekcijferaar Mark Deckers leenden bibliotheken tijdens de afsluiting nog op 11 procent van hun normale capaciteit. Deckers baseert zich op cijfers uit Gelderland, Noord-Holland en Overijssel.

Aantal uitleningen in Groningse bibliotheek daalde naar 17 procent

Bjorn Franke van Biblionet Groningen laat weten dat in de maanden maart tot en met juni door de 37 Groningse Biblionet-bibliotheken 56.500 uitleningen zijn gedaan. Dat is 17 procent van wat vorig jaar in die periode aan materialen werd uitgeleend. Cijfers over de uitleningen in de stad Groningen zijn er nog niet.

Ook Lammie van der Tuuk van Biblionet Drenthe zag het aantal uitleningen fors dalen. Dat werd opgevangen door de instelling van een thuisbrengservice waardoor in april en mei 12.000 boeken konden worden bezorgd. Sinds de heropening van de bibliotheken werden tussen half mei en begin juni weer zo’n 100.000 boeken uitgeleend.

‘De thuisbrengservice is vermoedelijk een blijvertje’

Franke is niet ontevreden. ,,Gelet op de beperkingen waar we mee te maken hebben gehad zoals de sluitingen en het in quarantaine zetten van boeken zijn we best trots”, zegt. Dat geldt ook voor Van der Tuuk: ,,We hebben op heel veel verschillende manieren een rol van betekenis kunnen spelen. We kregen hartverwarmende reacties. De thuisbrengservice is vermoedelijk een blijvertje.”

Het Centraal Boekhuis constateerde aanvankelijk een verdubbeling van het aantal verkochte e-books, maar zag daarna ‘een langzame daling naar een niveau iets boven pre-corona’. In de Groningse bibliotheken werden volgens Franke 62 procent meer e-books dan normaal uitgeleend. ,,Wij doen het landelijk sowieso al goed met het uitlenen van e-books”, zegt Franke, die daarbij opmerkt dat het merendeel van de e-books wordt geleend door 50-plussers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu