'Cultuur aan huis': Arno van der Heyden brengt speciaal voor de krant opgenomen optredens naar de huiskamer

Artiesten zitten zonder publiek, publiek blijft verstoken van acts. Dagblad van het Noorden brengt ze daarom naar de huiskamer, twee keer in de week, onder aanvoering van Arno van der Heyden.

Arno van der Heyden in de studio voor 'Cultuur aan huis'.

Arno van der Heyden in de studio voor 'Cultuur aan huis'. Foto: Jan Willem van Vliet

De Groningse theatermaker/presentator ontvangt in de studio van Podium TV in Heerenveen artiesten voor korte optredens of een ander type acts. Deze zijn elke dinsdag en donderdag vanaf 17.00 uur te zien op de websites van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant (dvhn.nl en lc.nl) en op Podium TV. ,,Naast die studio-acts zitten er nog wat andere elementen in die 25 minuten”, zegt Van der Heyden.

Niet alleen muzikanten, ook dichters en acteurs

In het normale, coronaloze leven, presenteert hij eveneens voor Podium TV - en dus ook voor deze krant - het programma Toneelmeesters . Van der Heyden maakte daarvoor al meer dan 140 afleveringen. De titel van het komende project luidt Cultuur aan huis . Geen bestaande registraties dus, maar speciale opnamen. Leuk idee!

,,Komt van jullie zelf hoor”, zegt de presentator bescheiden. ,,De artiesten worden steeds benaderd door jullie cultuurredactie. Dat zijn niet alleen muzikanten, maar ook dichters. Die komen niet naar de studio. Zij skypen vanuit hun huiskamer, onder de noemer Dichter op afstand .”

Op veilige afstand

Van der Heyden: ,,We willen daarnaast ook graag iets met theater doen. De Prutsers, de jeugdtak van Tryater, was al bezig met iets voor Facebook. Misschien kunnen wij daar ook wat mee. ’t Is nog even zoeken naar de goeie vorm. De studio is natuurlijk een kleine omgeving voor een theater-act.”

Dat wordt sowieso dringen in de studio, met die bandjes of anders wat. ,,Nee!”, luidt zijn gedecideerde tegenwerping. ,,De optredens zijn solo of met maximaal twee artiesten tegelijk. We houden ons strikt aan de afgesproken regels.” Er komt een liedje aan het begin en dan nog een of twee aan het einde van het programma. De eerste opnamen zijn gemaakt, Harry Niehof voor dinsdag en Pé & Rinus voor donderdag.

Interviews met de studiogasten

Tussen de acts door interviewt Van der Heyden zijn gasten in de goed geoutilleerde studio (,,vier camera’s, waaronder twee robot-camera’s”) gezeten op een bank. Zo kan Niehof wat vertellen over zijn theaterconcert Café op driefklaai en Pé & Rinus over hun programma Pé & Rinus goan weer lös , dat door de viruscrisis al in de try-outfase in weerwil met de titel juist even is vastgelopen. ,,Arjen Boswijk is dinsdag de eerste dichter, donderdag gevolgd door Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja.”

Ronnie Terpstra, die namens boekhandel Van der Velde elke maand opdook in het boekenpanel van De Wereld Draait Door , geeft in de afleveringen een boekentip. ,,Misschien wel leuk om daar nog tipgevers van andere boekhandels bij te betrekken. In elk geval krijgen de optredende artiesten telkens het boek cadeau dat de ‘tipgever’ heeft aangeprezen.”

Ook boekentips van Ronnie Terpstra

Al vast staat dat Bert Hadders ook naar de studio komt voor een optreden. ,,De afleveringen worden afgesloten met een korte act van de acteurs Mads Wittermans en Lotte Dunselman, Buurman en Buurvrouw . Dat gebeurt na de afkondiging, is de bedoeling, zo’n beetje zoals Lucky TV ook na afloop van DWDD kwam, maar waarvan toch duidelijk was dat het erbij hoorde.”

Zo biedt Cultuur aan huis artiesten de kans toch iets van zich te laten horen/zien, en biedt het de kijkers de kans iets van cultuur mee te krijgen. Van der Heyden: ,,Er worden meer leuke initiatieven gelanceerd via internet. Neem bijvoorbeeld Donderdag Verwonderdag waar NNT, Club Guy & Roni, Tryater en SPOT Groningen aan meedoen. Hartstikke goed. Misschien kunnen we ook nog iets doen met dat soort dingen.”

Een cultuur-zzp’er met werk: een uitzondering

Ondertussen is Van der Heyden op deze manier een van de zeldzame podiumartiesten die nog wél wat werk omhanden heeft. ,,Als een van de weinige zzp’ers”, zegt hij enigszins besmuikt. De podiumleegte biedt hem verder de kans te werken aan zijn nieuwe theaterprogramma. Geen 18 meer gaat het heten, maar hij gaat er pas in het seizoen 2021-2022 mee op tournee.

,,Toen ik 29 was, vond ik het echt verschrikkelijk om 30 te worden. Zo oud, ja, dan was het wel gedaan met je leven, dacht ik. Ik heb toen een pact met de duivel gesloten om eeuwig jong door te kunnen gaan. Die komt nu, op mijn 58ste, even met me afrekenen.”

Maar eerst Cultuur aan huis .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu