Een cultuurmagazine beginnen in coronatijd. Paul Bakker doet het met Buhne: 'We moeten er met zijn allen uitkomen'

In tijden van corona een gratis cultuurmagazine voor Drenthe, Friesland en Groningen beginnen, Paul Bakker doet het met Buhne.

Het tweede nummer van Buhne, een nieuw cultuurmagazine voor Noord-Nederland.

Het tweede nummer van Buhne, een nieuw cultuurmagazine voor Noord-Nederland.

Het blad wordt verspreid in een oplage van 20.000 stuks en bevat aandacht voor onder anderen directeur Olaf Veenstra van Vera en Simplon, kunstmanifestatie Into Nature en uit-tips in Friesland. Gratis, voor de liefhebber. Met steun van podia, festivals en musea in Noord-Nederland.

Het initiatief voor het magazine is afkomstig van cultuurpromotor Volle Zalen, onder meer uitgever van de Uitlopers in Assen, Groningen en Leeuwarden. Het eerste nummer verscheen november vorig jaar, kort voordat vrijwel alle instellingen hun deuren opnieuw moesten sluiten.

‘We zitten er met zijn allen in’

,,We zijn blij verrast dat de instellingen en organisaties die toen meededen nu opnieuw meedoen. We zitten er met zijn allen in. We moeten er met zijn allen uitkomen”, zegt Bakker, die de functie van hoofdredacteur en uitgever vervult.

Bakker trok een jaar geleden een aantal culturele instellingen in Noord-Nederland over de brug om medewerking te verlenen aan zijn blad. Bakker: ,,We wilden laten zien wat er stond te gebeuren en hoe je veilig naar het theater kunt. In korte tijd had ik alle neuzen dezelfde kant op.”

‘Dit zijn andere tijden’

Zonder corona was dat niet gelukt, denkt hij. ,,Het zal te maken hebben met het besef dat dit andere tijden zijn. Kunst en cultuur moeten op een andere manier onder de aandacht worden gebracht: met langere verhalen, met interviews en mooi beeldmateriaal.”

Dat laatste is ook iets wat de regionale dagbladen in Noord-Nederland doen. Waarin verschilt de aandacht van Buhne voor kunst en cultuur met die van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant ? Bakker: ,,De vorm en uitstraling zijn anders, wij zijn geen tabloid. De tone of voice is anders, welwillendheid is onze basishouding.”

Drie of vier nummers per jaar

De deze week uitgevaardigde coronaregels raken de inhoud van nummer twee niet, zegt Bakker. ,,We hebben – het klinkt raar – gelukkig geen artikelen over de meerdaagse festivals die nu geen doorgang mogen vinden. Ons blad heeft niets aan waarde verloren, maar je weet niet wat nog gaat komen.”

De hoop is gevestigd op drie of vier nummers per jaar. De verschijning van eerstvolgende Buhne staat gepland voor april 2022. ,,Maar als het cultuuraanbod ineens weer enorm aantrekt, kunnen we het ook voor die tijd nog een keer proberen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu