Cultuursector en sportwereld roepen ticketkopers op hun geld niet terug te vragen

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap staat achter de oproep van de cultuur- en sportsector. Foto: Archief ANP

Bewaar je ticket of vraag om een tegoedbon, maar vraag niet je geld terug. Zo luidt de gezamenlijke oproep van de cultuursector en sportorganisaties. Dit kan helpen dreigende faillissementen te voorkomen.

Voor zoveel mogelijk voorstellingen, concerten en evenementen die door de coronacrisis van de agenda zijn gehaald, wordt een nieuwe datum gezocht, waarvoor een gekocht kaartje geldig blijft. Als zo’n verplaatsing onmogelijk blijkt en een definitieve afgelasting volgt, krijgt de houder van het ticket een voucher ter waarde van de oorspronkelijke ticketprijs, inclusief (service)kosten. Deze is later in te wisselen voor een toegangsbewijs voor een ander evenement.

Het laatste woord blijft aan de klant. Die behoudt het recht om zijn of haar geld terug te vragen. Daarmee houdt de gezamenlijke oproep van cultuur en sport zich aan de regels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Minister steunt oproep

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap steunt het initiatief. ,,Bewaar je ticket of vraag om een tegoedvoucher. Zo help je de culturele branche overeind te blijven.” De actie is van start gegaan onder de noemer ‘Bewaar je ticket, geniet later’, met een website: bewaarjeticket.nl.

Het heeft even geduurd voordat er een gemeenschappelijke verklaring uitging. Dat houdt verband met de vele betrokken partijen met hun uiteenlopende belangen en verschillen van inzicht in de positie van de klant. ,,Maar het is zo helder als wat, de klant heeft betaald voor iets wat niet wordt geleverd. Dus deze gezamenlijke oproep is het maximale wat we kunnen vragen”, zegt directeur Nynke Stellingsma van SPOT Groningen (Stadsschouwburg/De Oosterpoort).

,,Hij is wel van groot belang. De theaters en zalen hebben het moeilijk, producenten en gezelschappen staan op omvallen, voor zzp’ers is het enorm zwaar, niet alleen voor, maar ook achter de schermen.” Dat gaat dan over bijvoorbeeld decorbouwers, technici, leveranciers en cateraars.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu