Merel en Michel zijn Hister. Het Grunneger rockduo won het Laidjesfestival. 'Als Daniël Lohues dat kan met het Drents…'

Merel Weijer en Michel Weber zijn Hister uit Groningen. ,Je komt best een eind met zijn tweeën.' Foto: Corné Sparidaens
Zij zegt thuus, hij zegt thoes. Als zij in de wintermaanden de kou in bed verdrijft met een warme kruik, vraagt hij: „ Hest een kroeke moakt ?” Dan antwoordt zij: „ Nee, een kruuke!”
In het huishouden van Merel Weijer (bas/zang) en Michel Weber (drums/zang) komt hun Veenkoloniale (zij) en Beertster (hij) achtergrond dagelijks tot uiting, maar de gesprekken komen desondanks zelden hail slim in toeze.
Toch was het Gronings niet altijd hun voertaal. ,,Toen we elkaar leerden kennen, spraken we Nederlands met elkaar. Ik wist van hem niet dat hij ook Gronings sprak”, vertelt Merel. ,,Het accent was er al wel, natuurlijk”, nuanceert Michel.
Merel: ,,Michel sprak Gronings met zijn ouders, ik sprak Gronings met mijn ouders. Toen hebben we besloten: vanaf nu spreken we Gronings met elkaar. Eerst was dat heel gek.” Michel: ,,En nu kan het niet meer anders.”
Kim Deal van The Pixies en The Breeders
Ze maken sinds een paar maanden samen muziek, al was dat eerst ook ‘heel gek’. ,,Dat was toch wel een nieuwe dimensie in onze relatie”, zegt Michel. Hij drumde altijd al, in Benjamin B. en Avery Plains onder meer. Zij had ooit klassiek gitaarles maar begon pas muziek te maken toen ze nog niet zo lang geleden een basgitaar oppakte.
Merel lacht erbij: ,,Het gaat tot nu toe erg goed. Het gaat, hoe noem je dat?’’ Vanzelf?”, vult Michel vragend aan. Tot echtelijke ruzies hebben de muzikale meningsverschillen in ieder geval niet geleid. Integendeel. Merel: ,,We zijn het vaak snel met elkaar eens. Harmonieus! Dat woord zocht ik.” Michel: ,,We hebben veel lol in de oefenruimte.”
Dat plezier spat ook af van de EP die via Excelsior verschijnt. In vijf nummers brengt Hister het alternatieve rockgeluid van de jaren 80 en 90 op eigentijdse wijze tot leven. Denk aan The Pixies en The Breeders. ,,Kim Deal is wel een invloed”, geeft Michel prijs.
,,Het nummer Hister was een opdracht aan mezelf. Ik wilde soort Breeders-nummer maken en toen kwam dit eruit”, laat Merel weten. En Michel: ,,We zijn natuurlijk van een bepaalde leeftijd. Je hebt je invloeden en voorkeuren. Daar citeer je uit.” Maar zwelgen in nostalgie doen ze niet. ‘Kiek laiver veuruut din trug in tied’ , klinkt het op hun plaat.
De bas als gitaar
Het bandgeluid van Hister is beperkt tot bas, drums en zang van zowel haar als hem. ,,Dat is wel iets mafs. Dat is er volgens mij nog niet”, veronderstelt Michel. ,,En dan ook nog in het Gronings.” Merel noemt het gemakzucht. ,,We hebben het met zijn tweeën bedacht en we zijn samen de oefenruimte in gegaan. Michel wilde er in het begin wel een gitarist bij. En ik dacht: Waarom kijken we niet hoever we zo komen? Het is weer ‘ns wat anders. Ik ben wel van een beetje anders.” Michel: ,,Ik ook, jawel.”
En de gitaar is voorlopig niet nodig, vindt Merel. Ze gebruikt de bas een beetje als gitaar. ,,Ik gooi er distortion over en speel met een plectrum akkoordachtige dingen.” ,,Je komt best een eind met zijn tweeën. Het is een uitdaging om het spannend te houden. En als het lukt, dan is het heel mooi.”
Behoud van het Gronings
Met Hister hebben Michel en Merel niet alleen een band, maar ook een gespreksonderwerp. Want bijna niemand weet wat Hister betekent. ,,We hadden er nog nooit van gehoord.”
Merel ontdekte het woord toen ze op Google zocht naar een pakkende bandnaam. ,,Het is kort en puntig. Hister betekent opgewonden, nerveus. Ik maak er zelf iets positiefs van, dat je er echt zin in hebt.” ,,Het bekt wel lekker”, vindt Michel. ,,En ik krijg van iedereen de vraag: ‘Wat is dat?’ Dat is ook wel mooi.”
Het repertoire is er, de plaat is er. Nu moet er opgetreden worden. Het liefst in het hele land. ,,Als Daniël Lohues dat lukt met het Drents, waarom zou dat met het Gronings dan niet kunnen?”, vraagt Michel zich af. ,,Het Gronings hoeft geen belemmering te zijn,” vindt Merel.
Ze hopen met hun Groningstalige muziek een bijdrage te leveren aan het behoud van het Gronings. ,,Dat wordt toch wel bedreigd, vooral in de stad.” En Merel: ,,Vroeger vond ik dat niet belangrijk. Maar we hebben nu toch wel een missie.” Ze blijven er op de plaat optimistisch onder: ‘Komt aal goud. Dat waist ja wel.’
Plaatpresentatie
De 12” en cd Hister verschijnt via Excelsior Records. Komende zaterdag 27 mei is de plaatpresentatie in poppodium Simplon in Groningen. Met optredens van Hister, The World of Dust, Fieke Gosselaar en Herman Sandman. Aanvang 20.45 uur.