De culturele hoogtepunten van 2018 (afl. 10 van 17): Klassieke muziek

Elk jaar kent zijn culturele hoogtepunten. En die kunnen per persoon verschillen. De recensenten van Dagblad van het Noorden noemen hier wat hen in 2018 het meest trof. In de tiende aflevering Paul Herruer.

Klassiek

1. Nieuwe Philharmonie Utrecht – Leertouwer

Sommigen weten zeker dat Bachs koorpartijen altijd solistisch waren bezet, anderen willen een klein koor plus solisten. Johannes Leertouwer koos voor een solistisch bezette Matthäus Passion, wat zorgde voor een optimale zeggingskracht. (25/3, Nieuwe Kerk, Groningen)

2. Noord Nederlands Orkest – Stefan Asbury

Het NNO had zijn seizoen al fenomenaal geopend met gastdirigent Kerem Hasan, en met oud-chef Stefan Asbury heeft het een indringende uitvoering van Brittens War Requiem gegeven, met voortreffelijke solisten en koren. (8/11, De Oosterpoort, Groningen)

3. Schubert – Hamelin

Er waren meer goede cd’s afgelopen jaar maar de verrassing was de laatste pianosonate van Schubert door Marc-André Hamelin, samen met vier Impromptu’s. Een rijkdom aan dynamische nuances en muzikale beweging. (Hyperion)

Tip

Het superieure Jerusalem Quartet wijdt zich aan de strijkkwartetten van Brahms en nodigt vrienden uit voor een strijkkwintet en het klarinetkwintet. Dat moet mooi worden. (9-10/3, De Oosterpoort, Groningen)

PAUL HERRUER

Volgende aflevering: De beste popmuziek van 2018 volgens Peter van der Heide

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu