Geen Stadspark Live, Hello Festival en Noorderzon: 'De duidelijkheid waar de sector om vroeg is er nu. Gedeeltelijk'

Publiek tijdens Stadspark Live, vorig jaar. Foto: DvhN

De cultuurfestivals en grote evenementen hebben duidelijkheid gekregen van het kabinet: tot 1 september gaat er niks door. In het Noorden betekent dat onder meer geen Stadspark Live, geen Hello Festival, geen Pauperparadijs, geen Noorderzon, et cetera.

,,Wat de evenementen betreft weten we waar we aan toe zijn”, zegt Peter Sikkema, programmeur van SPOT en diverse festivals. ,,Geen Stadspark Live en geen Hella Mega Tour.” Geen Iggy Pop, en geen Weezer en Green Day in Groningen dus. ,,De sector heeft om duidelijkheid gevraagd en die gekregen.”

‘Vreselijk voor de lokale economie’

In de voorbereiding zijn al veel kosten gemaakt, zegt Sikkema. ,,Maar ik vind het vooral erg voor de mensen die voor ons werken: de toeleveranciers, de zzp’ers, de podiumbouwers, de techniek. En de horeca en de hotels niet te vergeten. Voor veel mensen droogt een groot deel van de zomer op. Dat is vreselijk voor de lokale economie.”

Wat betreft de concerten in De Oosterpoort geldt het verbod vooralsnog tot 20 mei. Het concert van Brian Wilson blijft dus gewoon op de agenda staan voor 26 juni. Sikkema: ,,Ik heb sterk mijn twijfels of het doorgaat, maar voorlopig is het nog niet geannuleerd. Het had wat meer duidelijkheid gegeven als die maatregel tot 1 juli had gegolden.”

‘Nog geen toekomstperspectief’

Nog wat meer duidelijkheid was inderdaad welkom geweest, zegt ook Olaf Veenstra, directeur van de poppodia Vera en Simplon. ,,Voor Vera, waar 60 tot 70 procent bands uit het buitenland staan, waren al veel concerten verplaatst. In juni staat praktisch niks gepland, maar in Simplon, waar meer Nederlandse acts staan, nog wel. Sommige concerten uit april zijn naar juni verplaatst.”

Veenstra gaat ervan uit dat er tot 1 september niks mogelijk is. ,,Het blijft afwachten. Er is nog niet echt een toekomstperspectief. Ik had graag wat meer gehoord over de anderhalvemetersamenleving. Als die nog een jaar gehandhaafd blijft, dan heeft dat verstrekkende gevolgen.”

Financieel redt zijn organisatie het nog wel tot 1 september, dankzij de NOW-regeling en steun van de gemeente. ,,Maar het moet niet veel langer duren. Tweederde van onze omzet komt uit recettes en horeca.”

‘We hadden de bibliotheek graag open willen doen’

Dirk Nijdam, directeur van het Groninger Forum, had op meer gehoopt van het kabinet. ,,We hadden graag de bibliotheek weer beperkt open willen doen. Mensen willen heel graag boeken lenen. Maar helaas. We kijken wel naar andere mogelijkheden om boeken bij mensen te krijgen. Maar we hadden al scenario’s klaarliggen voor beperkte openstelling, met inachtneming van de anderhalvemeterregel.”

Nu blijft het gebouw in elk geval tot 20 mei dicht. ,,Ik snap het allemaal heel goed hoor, maar we hadden gehoopt op meer”, zegt Nijdam. Ook hij kijkt met zorgen naar een langdurige anderhalvemetertoekomst. ,,Ons verdienmodel zit juist binnen die anderhalve meter, met horeca, bioscoop en evenementen. Voor onze maatschappelijke doelstellingen zoals de bibliotheek en cursussen zie ik wel mogelijkheden, maar niet voor de dingen waar we ons geld mee binnenhalen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu