De eerste drive-in galerie in Nederland staat in Het Waar: met je auto tussen de kunst door

Ze deden het al eens met Pasen, daar in Het Waar. Nu kon het opnieuw en later vaker: met de auto tussen de kunst door in de eerste drive-in galerie van Nederland.

Drive-in galerie Waarkunst in t Waar: In de wagen langs de kunst van Waarkunst.

Drive-in galerie Waarkunst in t Waar: In de wagen langs de kunst van Waarkunst. Foto: DvhN

Het weer was zeker tijdens het eerste deel van deze Moederdag haast te mooi om de korte route langs de kunstwerken die galerie Waarkunst had uitgezet in de auto af te leggen. Maar dat was natuurlijk wél de lol .

Met open ramen ging het al direct langs een beeldenreeks, allereerst de roedel jankende wolven van het duo Schaap&Hajee, via Time van Grijpskerker Gert Sennema – een kromme man staande op het schild van een schildpad – en daarna het ranke beeldentrio Ouders en Kind van Nelleke Allerma, door naar de voorzijde van de galerie waar buiten een flinke beeldencollectie stond te popelen.

Hemelvaartsdag en Eerste Pinksterdag

Dan voorzichtig sturend, na New York Manhattan , een kleurrijk schilderij van galerie-eigenaar Peter Meijer met ernaast Vlieland van de in Slochteren werkende Maike van der Kooij, de hoek om langs de deel, met hangend langs de muur de uit minuscule tegeltjes opgebouwde mozaïekportretten van Volken de Vlas, Groninger kunstenaar/ontwerper.

Waarkunst heeft iets voor zichzelf ontdekt en geeft er een vervolg aan. Voor wie op Hemelvaartsdag en Eerste Pinksterdag dit ‘kunststukje’ wil doen: neem de tijd. Aan het einde van de rijroute is een parkeerplaats, waar de auto met een gerust hart een tijd alleen kan worden gelaten. Het zou zonde zijn de wandeling door de beeldentuin van rond 4 hectare te laten zitten.

Parel van een plek

Waarkunst is een landgoedlocatie in het Oldambt, zuidwestelijk Nieuwolda, die zichzelf een parel in Groningen mag noemen. Onwetend bezoek zal zich verwonderen. ,,Het mooie is dat je hier ook in deze coronatijd goed terecht kan”, zegt Peter Meijer. ,,Alle ruimte om afstand te bewaren.”

De beeldend kunstenaar streek hier, vanuit Zeist, in 1998 neer, tijdens een zoektocht naar een plek voor een groot atelier. In 2012 volgde de galerie. ,,Nu is er corona, maar in de nasleep van de 2008-crisis was het ook niet eenvoudig.” Galeries hebben het daarna zwaar gehad. ,,Ik ga veel kunstbeurzen langs. Milaan, Rome, Stockholm. Daar verkoop ik het meest.”

Jongere garde beslist in een weekend

De klassieke kunstliefhebbers zijn over het algemeen oud. ,,Ze bezitten al veel. Ze hoeven niet zo nodig. De jongeren, en dan bedoel ik tussen 30 en 50 jaar, zijn heel gericht bij hun keuzes, ook door internet. Ze weten wat ze zoeken en beslissen binnen een weekend.”

Meijer vermaakt zich opperbest in Het Waar. ,,Die tuin vergt veel onderhoud, maar het is mooi werk. Ik breng er zeker drie, vier uur in door en loop er dagelijks 5 kilometer in.”

Toch een gezonde tak, die kunst.

Meer informatie over Waarkunst in Het Waar, zie waarkunst.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu