De geest van festival Woodstock waait deze zomer door Emmen

De geest van Woodstock waait deze zomer door Emmen. In het Rensenpark is vanaf 29 juni een tentoonstelling te zien met werk van de Amerikaanse festivalfotograaf Elliott Landy.

Daarnaast wordt een reeks van activiteiten gehouden geïnspireerd op de tegencultuur van 1969. 50 Years Woodstock. The Exhibition is een initiatief van Michael Steffen van Octopus Entertainment, een vriend van fotograaf Landy en Woodstock-organisator Michael Lang.

Wethouder Robert Kleine van Emmen heeft de komst van het evenement woensdag toegelicht in aanwezigheid van Landy en Steffen.

Emmen kwam in beeld als expositieplek na een tip van Ansgar Ahlers, kulturreferent van Stadt Papenburg. Daar wordt op vergelijkbare wijze aandacht besteed aan het festival waar 50 jaar geleden zo’n 500.000 bezoekers op afkwamen en naar schatting 50.000 mensen optredens zagen van Jimi Hendrix, Janis Joplin en The Who.

The American Dream als inspiratiebron

Om alle beschikbaar gestelde foto’s van Landy te zien is het bedoeling om zowel naar Papenburg als Emmen af te reizen. In Emmen is de tentoonstelling gratis. In Papenburg moet 5 euro entree worden betaald. Beide plaatsen liggen op een uur reizen van elkaar.

Tegelijkertijd worden de foto's van Landy, die nog altijd in Woodstock woont, gebruikt voor tentoonstellingen in Karlsruhe en Nürnberg. De dubbeltentoonstelling The American Dream in Assen en Emden in 2017 heeft als inspiratiebron gediend. De grensoverschrijdende samenwerking wordt deels mogelijk wordt gemaakt met 25.000 euro subsidie van de Ems Dollard Regio (EDR). Emmen en Papenburg dragen ieder 17.500 euro bij.

Ideeën overbrengen op een nieuwe generatie

Steffen en Landy willen met de tentoonstelling, die wordt opgebouwd rond 160 foto's, niet alleen de herinnering aan het driedaagse festival levend houden, ze willen ook de tijdgeest en ideeën van eind jaren zestig overbrengen op een nieuwe generatie. Om die reden is een randprogramma bedacht met onder meer lezingen en debatten.

In Emmen wordt de tentoonstelling in banen geleid door erfgoedinstelling Collectie Brands. Idee is dat ook aandacht wordt besteed aan de (muziek)cultuur van Zuidoost-Drenthe in de jaren zestig en zeventig, toen de muziek- en jongerencultuur in Emmen zich concentreerde in club Tin Pan Alley.

Ontmoetingsplek Cho 50+ in het Rensenpark, de bibliotheek en het filmhuis haken in met onder meer muziekoptredens, film, lezingen en een hippiefestival. De tentoonstelling is tot en met 2 september in Emmen en Papenburg te zien.

Nieuws

Meest gelezen

menu