De geheimzinnigheid van Oost-Groningen, David Bowie en de Hokie-Pokie: Uitjes in Groningen en Drenthe

Over de Grens. FOTO ALEX VISSERING

Bekijk een theaterstuk over de geheimzinnigheid en zwijgzaamheid van Oost-Groningen, zie een andere kant van David Bowie of doe de Hokie-Pokie tijdens een kinderconcert.

De andere kant van David Bowie gebracht

Sinds zijn show Starman, waarmee hij wereldwijd furore maakte, staat de Duits-Nederlandse Sven Ratzke bekend als een van de beste Bowie-vertolkers. In zijn show Where are we laat de zanger en entertainer dit keer in een intieme setting een andere kant van de in 2016 overleden Bowie zien: die van de grote liedjesschrijver, de poëet.

Ratzke versmelt feiten, fictie, anekdotes en onderonsjes met het publiek tot een spannend geheel en laat klassiekers als Heroes en Ashes to Ashes , maar ook juweeltjes als Life on Mars? brengt hij in prachtige nieuwe arrangementen.

Meppel - Schouwburg Ogterop, vandaag 20.15 uur, 19,50 euro

Crowdsurfende peuters op de Hokie-Pokie

Wel eens een peuter zien stagediven, wild zwaaiend met een fopspeen? Of driejarigen onbevreesd zien crowdsurfen? Tijdens het Kinderpopconcert van Jelle Amersfoort en zijn liveband is het zomaar mogelijk om dit zien te gebeuren. Tijdens het concert mag alles: meezingen, meedansen, zwaaien of gewoon alleen luisteren.

De meest bekende kinderliedjes komen voorbij; Hokie-Pokie en Tsjoe Tsjoe Wah worden in een stoer popjasje gehesen. Kinderen maken ook kennis met nieuwe liedjes die ze binnen no-time kunnen meezingen. Meer informatie over het concert is ook te vinden op kinderpopconcert.nl.

Hoogeveen - De Tamboer, vr 14 uur, 12,50 euro

Eerste wereldproblemen in puntige rocknummers

De nederrockband Fokko, rond songwriter Fokko Mellema, vertaalt eerste wereldproblemen naar puntige rocknummers met kenmerkende directe teksten. Sinds zijn eerste zelfgeschreven liedje in groep zeven over een dode hond gebruikt Mellema muziek om zijn problemen van zich af te schrijven. Zijn muzikale loopbaan begon op zijn zeventiende met punkrockband Jeremy’s en zette door als zanger en gitarist van de Nederlandstalige collegerockband Want Want, bekend van culthit Kip Paard Koe .

Na Want Want tourde Mellema onder zijn eigen naam van huiskamer naar huiskamer en bracht hij drie akoestische EP’s uit, waarna een album snel volgde. Na een kleine adempauze leidden de hits Karin Heeft Geen Corona en lockdownsingle Alles Gaat Kapot En Ik Trek Het Niet Meer tot de EP FF , die onlangs is verschenen. Mellema speelt zijn nieuwe nummers in Simplon.

Groningen - Simplon, do 20 uur, 12 euro

De composities van Jacob Lekkerkerker

Jacob Lekkerkerker, componist en organist van de Oude Kerk in Amsterdam, speelde in het begin van de coronapandemie vele weken in een geheel lege en gesloten kerk, omdat toen vrijwel niemand anders naar binnen mocht. In die stilte kwam het idee op van een concertvorm die zowel online als live te beluisteren is. Hij componeerde een reeks online composities, soundtracks met samples van orgels en klokken.

Twee van deze soundtracks ( Inside Outside en Liquid ) zijn het uitgangpunt voor een nieuwe concertreeks van Lekkerkerker met saxofoonkwartet Artvark. Tevens worden tijdens de concertreeks twee stukken gespeeld van het laatste album van Artvark, Mother of Thousand: Not of Stone en We’re Gonna Believe .

Pieterburen - Petruskerk, do 20 uur, 5 euro

De geheimzinnigheid en zwijgzaamheid van Oost-Groningen

De locatietheatervoorstelling Over de Grens vertelt het verhaal van de opvang van vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Oost-Groningse grensgebied. Dit is een gebied waar geheimzinnigheid en zwijgzaamheid de sleutel zijn voor het slagen van het verzet tegen het fascistische bewind. Het stuk gaat over het waargebeurde verhaal van twee jonge kinderen uit Amsterdam. Zij werden in de hongerwinter in 1944 als evacués ondergebracht bij de heldhaftige boer Jan Kolder op een boerderij vlakbij de Duitse grens. Deze twee kinderen uit de Randstad zien iets wat ze absoluut niet hadden mogen zien: een beeld, een ervaring die de rest van hun leven zou bepalen.


Over de Grens staat onder regie van Ruut Weissman en wordt omlijst door de indringende muziek van Rutger de Bekker. De rollen worden gespeeld door Albert Secuur, Ad van Kempen, Lucretia van der Vloot, Janna Adank, David van Uuden, figuranten en een speciale gast. Donderdag tot en met zondag en woensdag 1 en donderdag 2 juni vinden try-outs plaats. De voorstellingen zijn daarna tot en met 31 juli, op woensdag tot en met zondag, te zien.

Bad Nieuweschans - Mellemaheerd, do t/m zo diverse tijden, vanaf 33 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu