De hele wereld lijkt in de ban van Frida-Mania. Een rondje Mexico - Assen als smaakmaker voor de tentoonstelling Viva La Frida in het Drents Museum

Met nog even te gaan tot de opening van de tentoonstelling Viva La Frida in het Drents Museum lijkt de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo al volop aanwezig. Een kleine rondgang, van Mexico-stad naar Assen.

Caza Azul, Het blauwe huis waar Frida Kahlo woonde en werkte in Mexico-stad

Caza Azul, Het blauwe huis waar Frida Kahlo woonde en werkte in Mexico-stad Foto DvhN

In Mexico-stad

Frida Kahlo (1907 – 1954) heeft nergens zoveel sporen achtergelaten als in Mexico-stad. Ze is er geboren, kreeg er een levensbepalend verkeersongeluk, leerde er schilderen, ontmoette er haar grote liefde, omarmde er het communisme, leidde er een tumultueus liefdesleven en is er gestorven. Meest duidelijk zijn haar sporen te zien in Casa Azul, Het blauwe huis, tegenwoordig bekend als Museo Frida Kahlo in de wijk Coyoacán, waar haar woonvertrekken en atelier zijn te bezoeken.

Andere herinneringsplek is Casa Estudio Diego Rivera, als woning met atelier ontworpen voor haar man Diego Rivera, maar voorzien van een speciaal verblijf voor Kahlo. Die daar weinig gebruik van heeft gemaakt, omdat bij de bouw geen rekening was gehouden met haar handicaps. Als ze niet op tournee zijn, worden veel van haar schilderijen getoond in Museo Dolores Olmedo. Haar topstuk, De twee Frida’s , is te zien in Museo De Arto Moderno.

In de boekhandel

De huidige, wereldwijde belangstelling is voor een belangrijk deel terug te voeren op het succes van de biografische roman Frida: A Biography of Frida Kahlo uit 1983 geschreven door Hayden Herrera. Sindsdien is een groot aantal boeken over de kunstenaar verschenen. Niet alles bereikt Nederland. Soms gaat er een omweg aan vooraf.

De Kroatische journalist en schrijver Slavenka Drakulic zag dit jaar haar roman Frida’s pijn uit 2007 in een Nederlandse vertaling verschijnen. De Franse schrijfster Claire Berest beleefde hetzelfde met haar roman Niets is zwart: Frida en Diego uit 2019. Arianna David, digitaal directeur van The Oprah Magazine , schreef Wat zou Frida doen? en gaf haar zelfhulpboek de ondertitel een ‘gids om met lef te leven’.

In de bioscoop

Het leven van Kahlo is meermaals verfilmd. Uit 1983 dateert de film Frida, naturaleza viva van de Mexicaanse regisseur Paul Leduc met een hoofdrol voor Ophelia Medina. Veel bekender is Frida uit 2002 van de Amerikaanse regisseur Julie Taymor met in de hoofdrol Selma Hayek, gebaseerd op het boek van Hayden Herrera. Van een andere orde, maar zeer vermakelijk is de wervelende animatiefilm Coco (2017) van Lee Unkrich en Adrian Molina waarin haar beeltenis voortdurend opduikt.

Vorig jaar draaide vanwege corona kortstondig Frida Kahlo (2019) van regisseur Ali Ray in de Nederlandse bioscopen. Deze documentaire reconstrueert leven en werk aan de hand van geluidsfragmenten met Kahlo zelf en interviews met Kahlo-kenners. Ray maakte eerder een filmserie over kunstenaars als Vermeer, Velázquez en Rembrandt.

In het interieur

In 2018 was in het Victoria & Albert-museum in Londen Frida Kahlo, making herself up te zien, een tentoonstelling gebaseerd op Kahlo’s uitzet en garderobe zoals die in Het blauwe huis wordt bewaard. Het inspireerde woonbeurzen in Londen en Parijs om van Kahlo en Latijns-Amerika een dominant thema te maken.

‘Zuidelijk temperament, exotische patronen en kleuren, ambachten, kunst en sterke vrouwen domineren. Er waait een wind van ‘powerhouse’ door het interieur, met de geest van – wie anders – Frida Kahlo voorop’, aldus een interieurspecialist in deze krant. Zelfs Kwantum liet folders maken waarin meubilair werd afgebeeld tegen een muur met een Kahlo-afbeelding.

In de schoenenwinkel

In vervolg op het maatschappelijke project ‘In de voetsporen van Frida’ heeft schoenenfabrikant Converse in 2010 sneakers op de markt gebracht met citaten en details uit haar leven en schilderijen. Schoenenmerk Vans volgde met een Kahlo-line geïnspireerd op drie schilderijen: De twee Fridas (1939), Zelfportret met doornhalsband en kolibrie (1940) en Viva la Vida (1954).

Een beetje merkwaardig was dat wel, omdat de kunstenaar eerst door polio en later een verkeersongeluk zeer slecht ter been en veel bedlegerig was. De Frida Kahlo Company, in 2004 opgezet door een Venezolaanse zakenman en een nicht van Kahlo en (deels) gerechtigd om Kahlo-producten op de markt te brengen, spreekt van ‘sneakers die net zo gedenkwaardig zijn als de legende zelf’.

In de kinderkamer

Barbiepoppen worden begeerd en verguisd omdat ze meisjes voorspiegelen wat schoonheid en mode zou moeten zijn. Nadat onderzoek uitwees dat moeders zich in toenemende mate zorgen maken over het soort rolmodellen waaraan hun kinderen worden blootgesteld, besloot producent Mattel in 2017 een serie te maken van ‘echte en beroemde vrouwen’. Titel: Inspiring women .

De eerste drie Inspiring women -poppen zijn gemaakt naar de beeltenissen van Frida Kahlo, vliegenier Amelia Earhart en ruimtevaartwetenschapper Katherine Johnson. ,,Meisjes hebben altijd verschillende rollen en carrières met Barbie kunnen spelen, en we zijn verheugd een licht te laten schijnen op echte vrouwelijke historische figuren om hen eraan te herinneren dat ze alles kunnen zijn”, aldus Barbie-baas Lisa McKnight.

In de kunstwinkel

Net als Vincent van Gogh is Frida Kahlo big business . De Duitse kunstenaar Jo Ann Kessler ontwerpt zogeheten Art Dolls van textiel en gebruikte materialen geïnspireerd op beroemde kunstenaars. Haar Frida’s worden met de hand gemaakt in een atelier op de Filipijnen dat vanwege corona de deuren heeft moeten sluiten. Ze zijn nog wel verkrijgbaar via Galeriewinkel Stips in Groningen.

De winkel van het Drents Museum wordt straks voor twee derde gevuld met Kahlo-producten – van ansichtkaarten tot en met tassen, van broches tot en met gehaakte Frida-poppen met Fair trade-keurmerk. Leuk voor de liefhebber en handig voor het museum dat met de verkoopopbrengst minder afhankelijk van ticketverkoop en overheidssteun hoopt te zijn.

Op straat

De anoniem opererende kunstenaar LeDiesis bedacht voor Internationale Vrouwendag een schattenjacht voor straatkunst in Florence. Na een aankondiging op Instagram schilderde hij of zij in 2019 op verschillende plekken acht iconische vrouwen verkleed als knipogende superwomen . Kahlo was een van hen, naast onder anderen Sophia Loren, prinses Leia uit Star Wars , Nefertiti en de heilige maagd Maria.

Een paar maanden later, in juli, verschenen supervrouwen als Marina Abramović, Barbie, Morticia Addams en Lara Croft in het straatbeeld van Rome. Kahlo werd bij die gelegenheid op haar geboortedag van een Romeins tuniek voorzien.

In het Cobra Museum

In vervolg op de expositie Intens Mexico! (2019/2020) is deze zomer in het Cobra Museum in Amstelveen Frida Kahlo & Diego Rivera. A love revolution te zien met kunstwerken die zijn verzameld door filmproducent Jacques Gelman en zijn echtgenote Natasha. De Gelman Collectie wordt beheerd door een in New York gevestigde stichting en reist de wereld over.

De tentoonstelling staat stil bij Kahlo en haar man Rivera, maar schenkt ook aandacht aan andere Mexicaanse kunstenaars, zoals de prominente muurschilders David Alfaro Siqueiros en José Clemente Orozco. Naast reproducties van murals zijn in Amstelveen veel foto’s te zien, onder meer het werk in kleur van Nickolas Muray en foto’s die zangeres Patti Smith in 2012 maakte na haar bezoek aan Het blauwe huis.

In het Drents Museum

De tentoonstelling die vanaf oktober in Assen te zien zal zijn, Viva la Frida , concentreert zich volledig op leven en werk en de receptie van Frida Kahlo en is samengesteld uit twee collecties die door de Mexicaanse staat worden beheerd, die van Museo Dolores Olmedo en het Museo Frida Kahlo in Mexico-stad.

Het Drents Museum belooft de grootste Kahlo-tentoonstelling in Nederland ooit. Voor zover bekend werd haar werk in 1993 voor het eerst in ons land getoond. Dat gebeurde destijds bij toeval, toen een tentoonstelling in Brussel geen doorgang kon vinden en in Den Haag wel plek beschikbaar bleek. Kahlo werd destijds gepresenteerd als de vrouw van Diego Rivera. Anno 2021 zijn de rollen omgedraaid en is ze de beroemdste vrouwelijke kunstenaar ter wereld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
exposities
menu