De naam Tjerk Vermaning roept nog steeds emoties op

Opening van de expositie De Zaak Vermaning. Foto: Jasper Moulijn

De opening van de expositie De Zaak Vermaning bracht veel oude bekenden naar Assen. Zowel aanhangers van de amateurarcheoloog als tegenstanders waren uitgenodigd. Het bleef rustig.

De naam Tjerk Vermaning roept ruim dertig jaar na zijn dood nog steeds veel emoties op. Dat bleek uit de gesprekken in De Nieuwe Kolk, waar de openingsbijeenkomst was, en in de tentoonstellingsruimte in het Drents Museum. De grasmaaimachineslijper uit een geslacht van schippersnomaden groeide in de jaren zestig en zeventig uit tot bekende Nederlander door spectaculaire neanderthalervondsten.

Pakketjes papieren

Later bleek dat het om vervalsingen ging, maar er zijn nog steeds mensen die heilig geloven in de echtheid van Vermanings belangrijkste vondsten. Ewold Horn deelde buiten De Nieuwe Kolk aan genodigden pakketjes papieren uit die Vermanings onschuld en de echtheid van het materiaal moeten bewijzen. Binnen liepen andere Vermaning-aanhangers rond zoals Klaas Geertsma en Bé Hoeksema.

Ook Betsie Hindriks, Vermanings partner in de laatste vijf jaar van zijn leven, was er. Zij was onder de indruk van Mads Wittermans, de acteur die als het personage Tjerk Vermaning in De Nieuwe Kolk een voorproefje gaf van de voorstelling De Affaire Vermaning die PeerGrouP in september brengt.

Scherpe kantjes

Daarvoor kregen de genodigden een lezing te horen van archeoloog Leo Verhart, over zijn ervaringen met Vermaning en andere vervalsingszaken. Verhart vermeed zorgvuldig de scherpe kantjes en ook Harry Tupan, de directeur van het Drents Museum, hield zich in zijn openingstoespraakje wat op de vlakte. In de tentoonstelling zelf wordt wel ondubbelzinnig stelling genomen, maar ook bij het bezichtigen daarvan bleven de gemoederen bedaard.

Emeritus-hoogleraar Tjalling Waterbolk, 94 jaar inmiddels, een van de hoofdrolspelers in de zaak Vermaning, knoopte er een praatje aan met Reinder van der Molen, Vermanings advocaat bij de rechtszaak in 1977. Ook onderhield hij zich met collega-wetenschapper en -negentiger Diderik van der Waals, een andere hoofdrolspeler van lang geleden. Zo werd het ondanks alle gevoeligheden toch een aangename middag in Assen.

De expositie De Zaak Vermaning is te zien tot en met 13 januari.

Nieuws

Meest gelezen

menu