De poëzieweek is er weer vroeg bij in Groningen

De poëzieweek is er weer vroeg bij in Groningen

Officieel begint de Week van de Poëzie volgende week donderdag. Maar in Groningen kunnen de dichters niet zo lang wachten.

Officieel begint de Week van de Poëzie volgende week donderdag. Maar in Groningen kunnen de dichters niet zo lang wachten.

Vrijdag al staat een poëzie-activiteit op stapel: Philip Rozema geeft als onderdeel van de befaamde Poëziemarathon een rondleiding door het GRID, het grafisch museum in de stad. Het wordt de eerste in een reeks van zes waarin de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen grafiek, typografie en drukpersen bezingt.

Gedichtendag

Vervolgens is het tot en met 3 februari iedere dag raak, in Groningen en daarbuiten. Zo wordt maandag een avond belegd rond Leo Vroman met schrijfster Mirjam van Hengel en zanger-acteur Frans van Deursen. Een dag later volgt een tentoonstelling over leven en werk van de twee jaar geleden overleden dichter-wetenschapper.

Woensdag 27 januari wordt in het Academiegebouw in Groningen de winnaar bekendgemaakt van de VSB-poëzieprijs, de onderscheiding voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. Genomineerde dichters zijn Pieter Boskma (Zelf), Ilja Leonard Pfeijffer (Idyllen), Toon Telegen (De werkelijkheid), Geert van Istendael (Het was wat was) en Maud Vanhauwaert (Wij zijn evenzijdig).

De feitelijke start van de Week van Poëzie is donderdag op Gedichtendag. Groningen biedt dan de meeste activiteiten, zoals de leescursus Hallo Gedicht! met Anne Vegter en Ellen Deckwitz. Speciale aandacht verdient het programma Daar komen de Vlamingen met optredens van zeven Vlaamse dichters, onder wie Stefan Hertmans, schrijver van het poë-ziegeschenk Neem en lees.

250 euro en een pond paling

Vrijdag en zaterdag bezoekt een groep dichteressen Bedum, Winsum, Zuidhorn, Haren, Veendam en Winschoten om als ‘Poetsvrouwen' voor te dragen uit de bundel Poetsvrouwen van uitgeverij Monnier. Een andere groep Groninger dichters reist zaterdag naar Emmen, waar samen met Drentse dichters in de Zuiderkerk wordt opgetreden onder de noemer Voor Buiten Noord.

Op 3 februari, de slotdag van de Week van Poëzie, worden twee prijzen uitgereikt: de Kees van der Hoefprijs in Groningen en de Turing Gedichtenprijs in Amsterdam.

Eerstgenoemde prijs betreft 250 euro en een pond paling voor ‘een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage levert aan het literaire leven in Groningen'. De tweede prijs betreft 10.000 euro voor het beste gedicht van het afgelopen jaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu