Nieuwe satirische serie over alle heikele punten van deze tijd: de timing van 'Cast' kon niet beter | kijktip

Jacqueline Blom, Michiel Nooter, Lykele Muus, Claire Bender, Quiah Shilue en Saman Amini (vlnr) in de nieuwe satirische serie 'Cast'.

Jacqueline Blom, Michiel Nooter, Lykele Muus, Claire Bender, Quiah Shilue en Saman Amini (vlnr) in de nieuwe satirische serie 'Cast'. Foto NTR

Birgit Schuurman dreigt weg te lopen uit een jeugdtheatervoorstelling waarin ze Assepoester moet spelen die worstelt met haar genderidentiteit. ‘Ass-poes’ is haar iets te activistisch voor kleuters.

In de satirische serie Cast staat castingbureau Van Leeuwen aan de rand van de afgrond omdat de directeur (Gijs Scholten van Aschat) wordt beschuldigd van seksueel wangedrag tegenover twee net afgestudeerde actrices. De nieuwe manager Tom (Lykele Muus) wil grondig reorganiseren, zo neemt hij meteen een intimiteitscoördinator mee. Zijn aanpak botst met de oude garde. Elke aflevering draait om een klus die het castingbureau moet aannemen om te overleven. Talloze BN’ers, van Willeke van Ammelrooy, Joost Prinsen tot Elise Schaap, spelen een uitvergrote versie van zichzelf.

Voorspellende gave

Cast is geschreven door Ilse Warringa en Niek Barendsen. Verwijzend naar de recente schandalen in de tv-wereld zegt Barendsen, die er al sinds 2019 aan werkt: „Sindsdien is van alles om ons heen omgevallen. We kijken elkaar vaak verbijsterd aan: hoe kan dat nou en klopt het allemaal? Of ik een voorspellende gave heb? Haha, kennelijk.”

De reeks start uitgerekend in de week van de NOS Sport-affaire. Warringa: „Precies dáár gaat onze serie over. De timing kon niet beter. Zonder de context te kennen, staan mensen meteen vooraan met hun mening. Zelf heb ik er nog geen oordeel over, want er is nog geen hoor- en wederhoor.”

Schandalen

Het achtdelige Cast schakelt van drama, naar keiharde satire en pure comedy, stelt Barendsen. „Niet zozeer de schandalen zelf, maar vooral de reacties erop vinden wij interessant. Dat iemand meteen gecanceld wordt, ook al weet niemand wat er precies is gebeurd.”

In de arena van een castingbureau kun je nog veel meer heikele punten van deze tijd kwijt, ondervond Warringa. „Zo lukt het de medewerkers eerst niet om voor een foute comedy van de omstreden omroep Rood Wit Blauw acteurs te vinden. Tot iemand roept: ‘bel anders juf Ank. En Ruben van der Meer, die doet toch alles voor geld. Zelfs reclames voor borrelnootjes’. En de aflevering Het Prostaatgala draait om BN’ers die live een rectaal onderzoek ondergaan. Ze doen alleen maar mee voor het geld. Dat is de uitvergroting van bestaande programma’s die de zweem van integriteit hebben, maar eigenlijk heel commercieel zijn.”

Barendsen kreeg onder meer inspiratie toen hij een 4 en 5 mei-viering bekeek, waarbij verjonging er dik bovenop lag. „Voer voor satire. In de zesde aflevering moet het castingbureau meewerken aan een heel hip bevrijdingsevenement dat alleen voor jongeren is en niets te maken mag hebben met de Tweede Wereldoorlog.”

Bijverdiensten

Acteurs als Imanuelle Grives, over haar drugsdelict op een festival, en Ferry Doedens, over zijn bijverdiensten bij Only Fans, steken de draak met zichzelf. „Over het algemeen wilde iedereen meedoen”, zegt Warringa. „Enkelen durfden het niet aan, terwijl we de verhaallijn al met hen in het hoofd hadden geschreven. Maar anderen melden zich nu al spontaan bij ons voor een tweede seizoen en geven tips voor nieuwe afleveringen.’’ Een goed teken, beaamt Warringa die ook aan de wieg stond van De Luizenmoeder .

Ze verwacht dat de kijker wil blijven doorkijken om de ontwikkeling van de personages te volgen. „Neem Kiki (Claire Blender), de intimiteitscoördinator waarvan je in het begin nog kan denken ‘wat een deugmillennial’. De werkelijkheid is altijd genuanceerder, je gaat van haar houden. Net als van Helen (Jacqueline Blom), oudgediende van het castingbureau, die toch niet het uitgebluste type met vastgeroeste ideeën blijkt. Als je moeite doet om elkaar te begrijpen, kom je al een heel eind.”

Donderdag NPO 3, 21.17 uur