De vrouwen van VLAM saxofoonkwartet uit Groningen willen via Kerkrade naar Oostenrijk

Ze stonden al op Down the Rabbit Hole, het Grachtenfestival en Oranjewoud Festival. Maar de vier jonge vrouwen van VLAM saxofoonkwartet uit Groningen willen meer. Volgend jaar juli lonkt een optreden op Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk, het grootste blaasmuziekfestijn ter wereld.

VLAM saxofoonkwartet met (vlnr.) Lutske Visser, Mathilde Buiten-Leemhuis, Astrid Boekel en Myrthe Poelstra.

VLAM saxofoonkwartet met (vlnr.) Lutske Visser, Mathilde Buiten-Leemhuis, Astrid Boekel en Myrthe Poelstra. Foto: Jethro Bijleveld

Het ‘saxy damesensemble’, zoals ze zichzelf afficheren , werd begin deze maand door een vakjury verkozen tot de tien beste inzenders van blazersconcours BLOW! to Woodstock . Dat wordt georganiseerd onder de vlag van het befaamde Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Hoofdprijs: een optreden op het vierdaagse blaasmuziekfestival in Oostenrijk .

‘Stemmen kan vanaf 22 april’, meldt VLAM op sociale media. ,,De twee halve finalisten met de meeste stemmen spelen op 10 juli de finale in Kerkrade”, vertelt Myrthe Poelstra, de baritonsaxofonist van VLAM. Stemmen kan tot 1 mei. Een vakjury kiest begin mei vervolgens nog drie finalisten. ,,We hopen dat het doorgaat met publiek. Anders wordt het een livestream.”

(VLAM speelt ‘A Klezmer Wedding’ van Mike Curtis, de inzending voor BLOW! to Woodstock.)

De uiteindelijke winnaar wordt bepaald door de jury (75 procent) en het publiek (25 procent). De top drie speelt in 2022 ook op het WMC . Poelstra (25) vindt het lastig om de kansen van VLAM in te schatten. Eerst maar eens de finale halen. ,,Het is ook maar wat de jury wil. Spelen ze op safe of willen ze een keer wat anders?”

Als dat laatste het geval is, maken ze zeker een kans, denkt de Groningse muziekdocente, die opgroeide in Joure en lesgeeft in Leek. ,,We zijn heel onderscheidend van de rest. De inzendingen zijn eigenlijk onvergelijkbaar: er zit een bigband bij, een jazzband, een Oostenrijks blaasorkest. Wij zijn de enige deelnemer in het klassieke genre. En we zijn maar met zijn vieren!”

Op het conservatorium bij elkaar gezet

Deze maand vierde VLAM zijn vierjarig bestaan. De andere leden zijn Astrid Boekel (25) op tenorsax, Mathilde Buiten-Leemhuis (28) op altsax en Lutske Visser (23) op sopraansaxofoon. ,,Tijdens onze opleiding aan het Prins Claus Conservatorium zijn we door onze docent in een kwartet gezet. Het klikte zo goed dat we door zijn gegaan.”

Een half jaar na hun eerste concert trad VLAM (‘we hebben voor die naam wat gepuzzeld met letters uit onze namen’) al op tijdens het Oranjewoud Festival. Inmiddels zijn ze alle vier afgestudeerd. ,,Mathilde geeft nu fulltime saxofoonles, Lutske doet een masterstudie aan de universiteit en Astrid volgt een master saxofoon aan het conservatorium. Ik sta voor de klas en geef saxofoonlessen.”

Er zijn tegenwoordig heel veel saxofoonkwartetten, weet ook Poelstra. Toch weet VLAM zich te onderscheiden, denkt ze. ,,Veel kwartetten willen vooral de beste zijn. Bij ons gaat het meer om plezier en entertainment. Wij willen mensen bereiken door klassieke muziek laagdrempelig te maken. Dat doen we door de grenzen op te zoeken met pop, jazz en filmmuziek.”

Muzieklessen te duur

Er wordt minder naar klassieke muziek geluisterd en gespeeld, zeker door kinderen. Heel jammer, vindt Poelstra. De vrouwen van VLAM proberen er wat aan te doen. ,,We maken ook kindervoorstellingen. De interesse is er wel, dat merk ik op mijn school. Kinderen vinden het vaak supergaaf. Maar muzieklessen zijn tegenwoordig voor veel kinderen te duur.”

Met hun deelname aan BLOW! slechten ze ook weer grenzen. ,,Woodstock is een festival met bierdrinkende mensen en blaasmuziek. Wij willen graag laten zien dat klassieke muziek ook op zo’n festival past. We stonden in 2019 ook op het klassieke podium van Down the Rabbit Hole. ’s Ochtends vroeg, tijdens het ontbijt. Iedereen was er. Heel leuk.”

Door corona moest ook VLAM de activiteiten op een lager pitje zetten. ,,Gelukkig hebben we allemaal een baan ernaast en zijn we niet afhankelijk van ons kwartet. Maar we missen het optreden voor publiek heel erg. Op 5 juni geven we weer een concert, in het Prins Claus Conservatorium. Dat wordt een livestream met misschien ook wat publiek. En als de festivals weer beginnen, hopen we op uitnodigingen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu