De theaterzalen gaan niet weer helemaal op slot, maar er blijft niet veel over. 'Het seizoen is nu wel kapot'

Theater- en concertzalen zijn terug bij 1 juni, toen er na tweeënhalve maand nul een maand lang ook maximaal dertig bezoekers in een zaal mochten zitten.

Marieke Goemans als Roodkapje in de gelijknamige familievoorstelling van Langhout Theaterproducties: woensdag nog in De Molenberg Delfzijl, voorlopig voor het laatst.

Marieke Goemans als Roodkapje in de gelijknamige familievoorstelling van Langhout Theaterproducties: woensdag nog in De Molenberg Delfzijl, voorlopig voor het laatst. Foto: Vanessa Wessels

Bibliotheken 'gaan vrijuit' als zogeheten doorstroomlocaties, met zich telkens verplaatsende clientèle. Daaraan gekoppelde bioscopen blijven eveneens open, zoals die in Forum Groningen en De Nieuwe Kolk Assen.

Voor veel zalen betekent het coronabesluit van het kabinet dat er opnieuw een streep moet door grote concerten en voorstellingen. Programmeurs trekken zich opnieuw de haren uit het hoofd: wéér afgelasten, schuiven en nieuwe speeldata zoeken.

Club Guy & Roni heeft het slim aangepakt

Alleen Club Guy & Roni heeft met Swan Lake bij voorbaat een slimme truc bedacht, waardoor de productie wellicht níet in de la belandt.

De dansvoorstelling is gemaakt voor grote complexen, zoals De Oosterpoort in Groningen, waarbij in meerdere zalen tegelijk telkens dertig bezoekers een onderdeel te zien krijgen. Met de gangen en foyer als doorstroomlocatie is dat toegestaan.

Vandaag beslissen het gezelschap en de SPOT-directie of het sein inderdaad op groen springt. Zo ja, dan is de première op dinsdag 20 oktober.

Het seizoen is nu wel kapot

Grote producties zoals de optredens van rapper Kraantje Pappie (dinsdagavond de eerste in een lang bedoelde reeks in De Oosterpoort) en cabaretier Daniël Arends in Martiniplaza zijn van het tableau geveegd. Martiniplaza-directeur Willem de Kok: ,,We hadden net het gevoel dat we de klap van het voorjaar een beetje te boven waren. Nu kun je stellen dat het seizoen kapot is. Ook als we te horen krijgen dat we weer open mogen, kan dat niet meteen: daar gaan dan nog weken van voorbereiding overheen.”

Er is nu wel duidelijkheid. De Kok: ,,Ik kon niet uitleggen dat bij ons in de ene zaal bij wedstrijden van Donar géén publiek mocht, maar een zaal verderop in het theater wel.”

Schouwburg Ogterop in Meppel annuleerde als eerste in het Noorden al voor de persconferentie een voorstelling voor woensdagavond: Het is maar een peepshow van Wart Kamps en Stephanie Louwrier. ,,Een gezamenlijke beslissing met het impresariaat”, zegt Ogterop-woordvoerster Corine Wahlen. ,,Er was niet veel belangstelling, wat deels te maken had met de aangekondigde persconferentie. Het publiek is terughoudend.”

Met zo weinig publiek zijn de meeste voorstellingen opnieuw onhaalbaar

Zo is de nog niet uitverkochte familievoorstelling R oodkapje woensdagmiddag in De Molenberg in Delfzijl voor producent Langhout Theaterproducties voorlopig de laatste speelbeurt. Met maximaal dertig bezoekers en de bijbehorende recette is het ondoenlijk om zijn productiepersoneel naar de theaters te laten afreizen.

 

Het Grand Theatre in Groningen is een van de plekken met een herfstvakantieprogramma. Directeur Niek vom Bruch: ,,We hadden dinsdag nog net Het Houten Huis met honderd ouders en kinderen op de tribune. Daar waren we hartstikke blij mee.”

De eerste dertig ticketkopers hebben geluk

Woensdag is er een voorstelling, van Theater Sonnevanck, met meer dan dertig verkochte kaarten. ,,We kunnen de dertig bezoekers die als eerste een ticket hebben gekocht blij maken. De rest moeten we teleurstellen.”

Voor later bekijkt zijn theater of voorstellingen waarvoor al ruim meer dan dertig kaarten zijn verkocht een extra speelbeurt kunnen krijgen op diezelfde dag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu